Dietetyka to nauka medyczna dotycząca korzystnego (racjonalnego i zbilansowanego, czyli dostarczającego wszystkich koniecznych części odżywczych) żywienia człowieka równocześnie w przypadku osób zdrowych, jak i chorych (w takich schorzeniach i dolegliwościach jak alergie i nietolerancje pokarmowe, cukrzyca, choroby układu krążenia, otyłość) oraz w specyficznych stanach organizmu (ciąża). Powiązana jest z innymi dziedzinami i dyscyplinami nauki takimi jak medycyna, farmakologia, biologia i mikrobiologia, chemia żywności, bromatologia, psychologia i edukacja żywieniowa. Stanowi zatem spory zakres wiedzy dotyczący funkcjonowania ludzkiego organizmu – nie tylko od strony anatomicznej, fizjologicznej i metabolicznej, ale także psycho-społeczno-kulturowej.
Dietetyka uczy, jak uniemożliwiać niektórym chorobom poprzez zmianę sposobu odżywiania, a także jak leczyć pewne schorzenia przy pomocy modyfikacji nawyków żywieniowych.
Dietetyka to ponadto wiedza o minimalistyczncach, z których sporządzane są potrawy – o ich składzie biochemicznym, wartości odżywczej i energetycznej i ich osiągalnych interakcjach z lekami i suplementami diety. Daje także wiedzę odnośnie kontroli jakości produktów żywnościowych. Dietetyka to zatem interdyscyplinarna nauka dająca komplementarną wiedzę na temat sposobu żywienia człowieka – jednocześnie od strony jego wpływu na ciało, jak i na samopoczucie.
aktualnie obserwujemy ogromny wzrost zainteresowania dietetyką. Z jednej strony, wzrasta ogólna świadomość dotycząca żywienia, ludzie coraz bardziej interesują się zdrowym stylem życia, a co za tym idzie, racjonalnym odżywianiem. Z drugiej, postęp cywilizacyjny przyczynia się do rozwoju wielu chorób związanych m.in. Z układem trawienia, krążenia, ruchu – na te wszystkie funkcje sposób żywienia ma bowiem ogromny wpływ. W świetle jednego i drugiego spojrzenia można zauważyć, iż dietetyka rozwija się, a także ewoluuje w zawrotnym tempie. Ostatnie miesiące, ubiegły rok, a nawet ostatnie lata przyniosły dużo niebanalnych trendów rozwoju dietetyki, które w najbliższych latach będą się najprawdopodobniej nadal intensywnie rozwijały.
Oddajemy w ręce czytelników monografię naukową „nowe trendy w dietetyce". Jest to publikacja, która, mamy nadzieję, wzbudzi zainteresowanie, a także odpowie na zapotrzebowanie wszystkich zainteresowanych dietetyką, poszukujących informacji na temat najnowszych trendów, tendencji, nurtów i nowości dietetycznych. Publikacja ta jest pracą zbiorową, efektem pracy kilkunastu autorów, specjalistów w zakresie poszczególnych zagadnień wchodzących w skład szeroko pojętej dietetyki. Żywimy nadzieję, że przyczyni się ona do rozwoju dietetyki w Polsce oraz zacznie dyskusję nad dalszymi kierunkami rozwoju tej dziedziny nauki w naszym kraju.
Tytuł świeże trendy w dietetyce Autor Opracowanie Zbiorowe Wydawnictwo Medyk EAN 9788395946929 ISBN 9788395946929 Kategoria Poradniki\Sport i zdrowie liczba stron 142 Rok wydania 2020 Oprawa Miękka