Książka Wolni od glutenu doktora Alessio Fasano, światowej sławy specjalisty, profesora wizytującego na wydziale medycznym Uniwersytetu Harvarda i założyciela Ośrodka Badań nad Celiakią w Massachusetts General Hospital w Bostonie, przedstawia najnowsze osiągnięcia w badaniach naukowych i w metodach leczenia, jak na dodatek objaśnia ich znaczenie szybko rozrastającemu się gronu odbiorców.
Ten bezprecedensowy przewodnik stanowi bezcenną pomoc równocześnie dla tych, którzy dopiero niedawno zostali zdiagnozowani, jak i dla osób od dawna już borykających się z problemem glutenu, a także dla każdego, kto podejrzewa, iż gluten ma negatywny wpływ na jego życie.
Autor książki odróżnia fakty naukowe od narosłych mitów, tłumaczy najnowsze wyniki badań, procedury diagnostyczne i zalecenia dietetyczne i lecznicze, tym samym umożliwiając odbiorcom podjęcie decyzji najkorzystniejszych dla siebie samych i dla członków ich rodzin.
W książce opisano wpływ glutenu na takie symptomy, jak depresja, niepokój czy zamglenie umysłu, jak też na pewne zaburzenia behawioralne, między innymi spektrum zaburzeń autystycznych (ASD) i schizofrenię.
Inne bardzo warte uwagi fragmenty omawiają: Różnice między celiakią, nadwrażliwością na gluten i alergią na pszenicę Najwłaściwsze, aktualne sposoby radzenia sobie z dolegliwościami związanymi z glutenem u konsumentów w każdym wieku użyteczne rady, jak radzić sobie w kuchni bezglutenowej, jak czytać dane na produktach i jak zdrowo i bezpiecznie funkcjonować w świecie pełnym ukrytych źródeł glutenu Psychologiczne znaczenie diagnozy i jej wpływ na rodzinę chorego rewolucyjne badania dotyczące profilaktyki i leczenia Godne zaufania i rzetelne źródła informacji dla pacjentów, rodziców i lekarzy Przepisy na prawdziwe, bezglutenowe potrawy kuchni włoskiej, używane w domu doktora Fasano Dr Alessio Fasano – światowej sławy gastroenterolog pediatra i badacz – to też założyciel i dyrektor Ośrodka Badań nad Celiakią przy Massachusetts General Hospital, pierwszej w Stanach Zjednoczonych placówki badawczo-leczniczej specjalizującej się w celiakii, alergii na zboże i nadwrażliwości na gluten.
Jako charyzmatyczny mówca z ochotą zapraszany jest przez przedstawicieli krajowych i międzynarodowych mediów. Doktor Fasano odebrał wykształcenie w Neapolu, obecnie zaś pełni funkcję profesora wizytującego na wydziale medycznym Uniwersytetu Harvarda i kieruje oddziałem gastroenterologii pediatrycznej i żywienia w MassGeneral Hospital for Children.
Laureatka nagród państwowego stopnia, autorka publikacji poświęconych szkolnictwu wyższemu i redaktorka Susie Flaherty kieruje działem komunikacji Ośrodka Badań nad Celiakią przy Massachusetts General Hospital, wcześniej zaś piastowała stanowisko starszego redaktora na Uniwersytecie Maryland.
Jest członkinią National Association of Science Writers.