To już piąta z linii książek kulinarnych „Mamo, daj mi przepis”. Wcześniej wydane zostały: „Ciasta i ciasteczka”, „Potrawy z warzyw, grzybów, kaszy i mąki”, „Dania mięsne i rybne” oraz „Przekąski i desery na śladowe przyjęcia”.
Wymienione tomy cieszą się dużym zainteresowaniem czytelników. Teraz przygotowaliśmy „Przetwory, a także zioła w kuchni i spiżarni”. Publikacja zgodnie z tytułem została podzielona na dwie główne części. W pierwszej zawarte zostały przepisy na przetwory słodkie i słone.
Wśród słodkich znaleźć można wszystkiego rodzaju: kompoty, soki, nektary, marmolady, dżemy, konfitury i galaretki oraz owoce suszone oraz wina owocowe. W części z przepisami na przetwory wytrawne znalazły się: warzywa pasteryzowane, przeciery, różnego typu marynaty i kiszonki oraz warzywa suszone i smaczne soki.
W rozdziale dotyczącym ziół i przypraw opisane zostały chętnie stosowane w kuchni rośliny, na przykład: bazylia, cynamon, czarnuszka, cząber, czosnek, gorczyca, imbir, kminek, majeranek, melisa, szałwia czy tymianek.
Oprócz całej gamy przepisów na potrawy z proponowanymi ziołami, zamieszczone tu na dodatek zostały receptury na przetwory witaminowe. Przepisy podobnie jak w pozostałych książkach z kolekcji „Mamo, daj mi przepis” są sprawdzone i przystępne do wykonania.
Szczegółowo opisane tajniki przygotowania różnorakich weków dają pewność, że po ich otwarciu domownicy będą mogli cieszyć się rewelacyjnym smakiem. Całość opatrzona została spektakularnymi fotografiami przygotowanych dań.
konwencjonalnie w drugiej części nie zabrakło też miejsca na notes na własne przepisy, dzięki czemu wszystkie znajdą się w jednym miejscu. Tytuł Mamo, daj mi przepis. Przetwory oraz zioła w kuchni i spiżarni Autor Justyna Bielecka Wydawnictwo Jedność EAN 9788381445641 ISBN 9788381445641 Kategoria Kuchnia,diety\Kuchnia kolekcja Mamo, daj mi przepis liczba stron 264 Rok wydania 2021 Oprawa Miękka