Fine dining, kuchnia molekularna,casual dining,fast food- trendy kulinarne pojawiają się i znikają. Jest jednak jeden motyw, który jest zawsze aktualny, ożywia kuchnię i filozofię gotowania. Jest to sezonowość.
Czy jest coś, co przywołuje chłodną wiosenną bryzę i kuszące aromaty kwitnących kwiatów lepiej niż jagnięcina, szparagi i morele$1945 Co ulepsza nastrój w chłodny, jesienny wieczór lepiej aniżeli gulasz z warzyw korzeniowych albo pieczona wołowina z aksamitnym purée z selera$1946 A jeśli zima niesie ze sobą ponure widoki i porywające wiatry, przynajmniej zapowiada początek sezonu truflowego.,,Jak smakuje rok" to książka, dzięki której będziecie mogli rozsmakować się w sezonowej kuchni, niekoniecznie tak oczywistej, jakby mogło się to wydawać na pierwszy rzut oka.
Szefowie kuchni nigdy nie przestają szukać inspiracji. Znajdują ją w dziecięcych wspomnieniach o tzw.,,comfort food", podróżach i daniach, które podziwiamy.najkorzystniejszą motywacją i równocześnie źródłem fantastycznych produktów jest sama matka natura.
Jeśli ktoś szuka inspiracji w naturze, źródło jego kreatywności nigdy nie wyschnie. To jest filozofia gotowania Marcina Molika. Sezonowe, lokalne produkty są dla niego inspiracją. Od nich zaczynają się pomysły na potrawy z mięs, ryb czy nabiału.
Wydawać aby się mogło, iż to niełatwa sztuka, iż są produkty, których nie da się w domu korzystnie przygotować. Marcin Molik w swojej książce zdradza kilka tajemnic szefów kuchni, które powodują, iż dzięki prostym zabiegom gotowanie wykwintnych potraw staje się proste.
Każdy z przepisów z książki,,Jak smakuje rok" oparty jest na wybranym produkcie sezonowym. Czy wyobrażaliście sobie, że z malin można zrobić chłodnik$1947 Albo ptasie mleczko z dyni$1948 Kurki prażone są doskonałym dodatkiem do deserów, a świąteczne śledzie można zrobić w wiśniówce.
Marcin Molik nauczy czytelników, jak w prosty sposób wyczarować smaczne dania z tego, co natura ma akurat dzisiaj do zaoferowania. Konsultacje: Katarzyna Błażejewska-Stuhr - dietetyczka, psychodietetyczka.
Uwielbia smaczne i świeże produkty sezonowe. Propagatorka idei, że jeść można prawie wszystko, byleby z umiarem. Jedna z założycielek grupy dietetyczek,,kobiety bez diety". Prowadzi audycję,,Z gruszki i z pietruszki" w Radio Kolor.
Aleksandra Błędowska - absolwentka dietetyki, promotorka zdrowego stylu życia, smacznego, a zarazem racjonalnego jedzenia. Gotuje z pasją tak,w trakcie przygotowania potraw zachować jak najwięcej koniecznych nam składników.
Aby to, co świeże nie straciło smaku, zapachu, aby było po prostu zdrowe i smaczne. Marcin Molik pochodzi z... Kuchni. Od najmłodszych lat interesował się gotowaniem. Każdą wolną chwilę spędzał w kuchni z dziadkiem i mamą.
To od dziadka zaraził się bakcylem do gotowania. Mama nauczyła go, jak wybrać najlepsze warzywa, do czego używać różnych części mięsa i co zrobić, żeby nic się nie zmarnowało. To był początek idei,,no waste".
Podpatrywał, pytał, czasami eksperymentował. Już drobny Marcin wiedział, że w kuchni spędzi życie. I tak się stało. Szef kuchni, Marcin Molik nie zapomniał o swych korzeniach.Czerpie inspiracje z naszej lokalności.
Jego specjalnością są rewelacyjne, nietuzinkowe potrawy, przygotowane z prostych, sezonowych produktów.Osobiście kisi warzywa, wędzi mięsa, wędliny, ryby i sery. Ręcznie robi parówki z mięsa o najwyższej jakości i na dodatek sam piecze chleb.
To jego,,baza". Zamiłowanie do sezonowości i lokalności nie przeszkadza mu w poszukiwaniach. Z ochotą zwiedza świat, w dodatku od kuchni. Ze swych kulinarnych podróży przywozi ciekawostki, które są genialnym dopełnieniem konwencjonalnej polskiej kuchni.
To wszystko sprawia, iż potrafi wyczarować naprawdę niezwykłe dania. Chłodnik z malin, śledzie w wiśniówce czy rzodkiewki w tempurze to dopiero początek. W swej książce przekazuje część swojej wiedzy i doświadczeń.
A jak już nabierzecie apetytu - szukajcie go w jego kuchni.