Nie wystarczy dysponować znakomitym piwem w beczce albo w butelkach, by zapewnić klientom kufel genialnego napoju i spore przeżycia przy jego piciu. Tak samo jak proces warzenia piwa, ważne są takie czynniki związane z jego serwowaniem, jak: temperatura, przechowywanie w beczce, urządzenie do rozlewania, rodzaj szklanki i sposób nalewania.
Niniejsza książka omawia szczegółowo jak samemu zbudować urządzenie do rozlewania, jak się nim posługiwać i utrzymywać w nieprzeciętnym stanie. Opisuje zasady działania i eksploatacji beczek, podłączeń oraz aparatury. Przedstawia jak wybierać i przygotowywać szklanki oraz jak korzystnie nalewać do nich piwo.
Omówione zagadnienia:
• pomieszczenia: piwnica, chłodnia, strefa nalewania,
• urządzenie do rozlewania,
• zawory beczek i głowice/złącza urządzenia do rozlewania,
• krany do nalewania piwa,
• szklanki - warianty i użytkowanie,
• prawidłowe rozlewanie i nalewanie,
• regulacja urządzenia do rozlewania,
• budowa własnego urządzenia do rozlewania,
• konserwacja, czyszczenie i sanityzacja linii, zjednoczy i kurków.