Ciasto – plastyczna i elastyczna masa powstała poprzez zagniecenie mąki, wody i innch komponentów, np. Cukru, jajek, tłuszczów.
Niektóre ciasta, np. Na bezy lub makaroniki nie zawierają w swym składzie w ogóle mąki. Do wielu ciast dodaje się nie wodę, ale mleko, maślankę, kefir, jogurt, roztopione masło, olej, sok owocowy, napój gazowany itp. Zdarza się też, iż nie ma w nich żadnego płynu, tylko jajka, np. Ciasta na biszkopty, także miód, np. Ciasta na niektóre pierniki i miodowniki. W zależności od przeznaczenia może zostać poddane fermentacji przy pomocy drożdży lub zakwasu, co spulchnia lub czasami zakwasza ciasto. W celu spulchnienia ciasta używa się w dodatku np. Sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, albo piany z białek.
Ciasta można piec, gotować i smażyć, a uzyskuje się makarony, kluski, pieczywo zwykłe (chleby), półcukiernicze (chały, strucle) i cukiernicze (ciasta, ciastka, torty).
Tytuł Pieczenie ciast Autor Róża Makarewiczowa Wydawnictwo Graf-ika EAN 9788365602664 ISBN 9788365602664 Kategoria Poradniki\Kuchnia ilość stron 212 Format 15x21.5x2 cm Rok wydania 2019 Oprawa Twarda Wydanie 1 Waga 0.442 kg