Esencja kuchni włoskiej, najkorzystniejsze i za razem sprawdzone przepisy dzisiaj w jednej publikacji. Wydawcą książki jest czołowy wydawca włoskich książek kulinarnych - Food Editore. Wszystkie przepisy zamieszczone w tej książce zostały wytworzone w ich redakcyjnej kuchni i tam też zrobiono zdjęcia, ilustrując niejednokrotnie krok po kroku sposób przygotowania potraw.Ta książka to absolutna klasyka kulinarna wydana w najwyższej jakości edytorskiej.
zawiera 1000 najlepszych przepisów kuchni włoskiej, począwszy od przekąsek po desery. Dodatkowo zamieszczono w niej dział z potrawami, które nie zawierają glutenu, laktozy, mięsa i ryb. To obfite kompendium kulinarne wzbogacono też o poradnik gotowania krok po kroku, więc publikacja jest wyśmienitą pomocą dla wszelkich, którzy oprócz receptur chcieliby mieć pod ręką szczegółowy opis sposobów wykonania smacznych dań.
W książce pokazano też główne elementy poszczególnych potraw, żeby podkreślić, jak obfite znaczenie ma ich jakość.Publikacja jest nieprzeciętnym pomysłem na upominek na niemało zróżnicowanych okazji. „O kuchni włoskiej powstało już niemało książek i poradników, jednak teraz w rękach mam prawdziwe kompendium wiedzy na jej temat.
I to wiedzy interesującej. Na ponad 700 stronach znalazły się teoretyczne opisy tego za co wielu kuchnię ubóstwia, jest o podstawach, czyli genialnej jakości składnikach i ich pochodzeniu, a także kulinarnej funkcjonalności, a także o tym czego każdy się powinien nauczyć: sosach, cieście, rybach, mięsie i wielu innych.
Jak je wybrać, jak przygotować, a w końcu jak podać. „Złota łyżka” to książka, po którą powinien sięgnąć każdy, kto czuje do kuchni włoskiej, parafrazując, bazylię. To co mnie najbardziej uwiodło w tej pozycji to łatwość wykonania większości przepisów, występowanie przy trudniejszych instrukcji „krok po kroku” i propozycja wina, które można podać do przygotowanych dań”.Laura Osęka, psycholożka, psychodietetyczka, dziennikarka kulinarna, autorka książki kucharskiej „Jedno jest pewne!
Ze Złotą Łyżką pomysłów ani na obiad i ani na kolację Wam nie zabraknie! A przy okazji łykniecie niemało wiedzy!"Bartek Kieżun, Krakowski Makaroniarz Tytuł Złota łyżka 1000 najkorzystniejszych przepisów kuchni włoskiej Autor Giovanni Ballarini Wydawnictwo Jedność EAN 9788381440707 ISBN 9788381440707 Kategoria Kuchnia,diety\Kuchnia ilość stron 768 Format 19.5x26.5x5.2 cm Rok wydania 2019 Oprawa Twarda Wydanie 1 Waga 2.245 kg