A gdyby tak któregoś dnia znaleźć się w środku kraju, który kocha wino? Książka Piotra Apostolidisa to wyjątkowo niebanalna, pełna wiedzy o winie i winiarstwie, chwilami szalona podróż po Gruzji. Specyficzna możliwość spojrzenia na nią z perspektywy nie turysty, a mieszkańca.
Fascynująca lektura. Już wiem, dokąd chcę pojechać w najbliższe wakacje! Agnieszka Rousseau, dyplomowany enolog, Winnica Wieliczka Gruzińska uczta to fascynująca podróż poprzez kraj biesiad, w którym nie ma wina bez jedzenia i nie ma jedzenia bez wina.
To opowieść o regionie, gdzie nic nie dzieje się bez wina – świat wina, gdyby nie Gruzja, byłby pewnie o kilka tysięcy lat młodszy. O gruzińskiej kuchni, ucztach do białego rana i radości z życia, której można się uczyć od Gruzinów.
Co się jada na gruzińskich suprach? Czym się różni tradycyjna gruzińska metoda wytwarzania win od europejskiej? Jak zaprzyjaźnić się z Gruzinami? Czy wino im jest starsze, tym udoskonalone? Jak zrobić czakapuli? Piotr Apostolidis – miłośnik Gruzji, certyfikowany znawca wina.
podczas czteroletniego pobytu na Kaukazie zajmował się zgłębianiem tajników najstarszej kultury winiarskiej świata, odwiedził setki winnic we wszystkich regionach Gruzji, poznając czołowych producentów.
Jest autorem dwóch roczników win naturalnych zrobionych konwencjonalną metodą gruzińską. Tytuł Gruzińska uczta podróż do kraju wina biesiad i toastów Autor Piotr Apostolidis Wydawnictwo Pascal EAN 9788381034425 ISBN 9788381034425 Kategoria Kuchnia,diety\Kuchnia liczba stron 288 Format 15x21.5x2.2 cm Rok wydania 2019 Oprawa Twarda Wydanie 1 Waga 0.544 kg