Książka W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach jest drugą pozycją z procesu PODLASKIE KULINARIA. W pierwszej Historia podlaskich smaków przedstawił nie tylko historię regionalnych smakołyków, lecz także kuchnie mniejszości narodowych, etnicznych, które na trwałe wpisały się w podlaski kobierzec kulinarny. Tak o tej książce pisał Robert
Makłowicz "Czytając Fiedoruka rozumiemy perfekcyjnie, nie wszystkim przecież objawioną prawdę, że gotowanie to nie tylko zbiór pewnych czynności, mających na celu przygotowanie żywności,najczęściej składnik kultury, wręcz jej emanacja".
W białostockich karczmach, zajazdach i restauracjach jest podróżą w poszukiwaniu klimatu dawnych i bardziej współczesnych białostockich zakładów gastronomicznych.
przez łamy dawnych gazet czytelnik odwiedzi pierwsze karczmy Branickich,
salony szykownego Ritza, dane mu będzie także zajrzeć do spelunek na Bojarach czy Chanajkach.