#bezjajtej – Książka nie tylko dla wegan!„Czy można złączyć pyszne słodkości, punkowe zacięcie i etyczny fason życia? Okazuje się, że jak najmocniej, a Agata i jej ekipa są w tym mistrzami. Warto w to wejść!”(Orestes „Everyday Hero” Kowalski – youtuber, miłośnik tatuaży i kotów, obrońca praw zwierząt)„Bez jaj – prościej nie można.
Nie ma już wymówki, iż nie da się upiec wegańskich drożdżówek. Agata przygotowała niemało prostych przepisów na ciasta i ciasteczka bez części pochodzenia zwierzęcego. Książka niezwykle spodoba się młodym łasuchom, nawet tym, którzy rzadko zaglądają do kuchni.
Mnie nadzwyczajna szata graficzna. Biegnijcie więc do sklepu po mleko sojowe!”(Ewa Wagner – redaktor naczelna magazynu „Kuchnia”)„To, że weganie rezygnują z produktów pochodzenia zwierzęcego, nie oznacza, iż muszą się pożegnać z ulubionymi słodyczami!
Agata dzieli się pomysłami na fantastyczne ciasta i ciasteczka. Dużo prze-pisów jest tak prostych,ekspresowo będziemy mogli usiąść z talerzem wegańskich słodkości i zabrać na kolana naszego kota, któremu nie poświęcamy czasu, gdy zamieniamy kuchnię w domową cukiernię.
Czego chcieć więcej?”(Joanna Wlazło – redaktor magazynu „Vege”, Fundacja Viva!)„Agata przenosi stolicę weganizmu z Berlina do naszych domów. Nie musisz nigdzie jechać – przepisy i zdjęcia z tej książki sprawią, iż poczujesz się jak w kawiarni na Kreuzbergu”.(Weronika Potepa – dyrektor kreatywna magazynu „V mag”, od 5 lat mieszka w Berlinie)#prosteprzepisy#weganizmtonieluksus#veganfortheanimalsnotforhealth#słodkiebezkompromisów#itaktozjem#acomitamRoślinne pieczenie wcale nie jest niełatwe ani elitarne czy luksusowe.
Chcę Cię namówić nie tylko do pieczenia według moich przepisów, zawartych w tej książce,w dodatku do tworzenia własnych kompozycji smakowych, a także wymyślania nowych dekoracji do tortów czy kremów do babeczek.
Traktuj tę książkę jak notatnik. Zapisuj na marginesach swoje uwagi. Nie bój się jej ubrudzić. Niech leży w kuchni na stole i żyje własnym życiem. Byłoby mi smutno, gdyby stała się zakurzoną ozdobą na regale w salonie.Przeczytaj ją, zaznacz przepisy, które chcesz wypróbować, i zabierz się do pracy.
Cukiernictwo jest trochę magią, lecz gwarantuję Ci,błyskawicznie opanujesz jej tajniki i zaskoczysz nie tylko siebie, ale i swych bliskich. Przekaż dalej to, czego się nauczysz, i twórz smakołyki razem z przyjaciółmi, wspólnie wyjadając kremy i resztki ciast.
Właśnie to jest najkorzystniejsze!Autorka-----------Agata Wilkowska – rocznik ’88, nieokiełznana w swoich pasjach, samozwańcza wegańska cukierniczka. Miesza, kręci, uciera, dekoruje. Rozbija utarte schematy, udowadniając, iż pieczenie roślinne nie jest ani nieprzystępne, ani nudne.
Uwielbia „podrabiać” klasyczne wypieki, a tym samym uszczęśliwiać i zaskakiwać wszystkich łakomczuchów.