Reprint wydań z 1904 i 1908 roku. "Wydając tą książkę miałam na celu, by nasze młode gospodynie znalazły w niej poradę i pomoc, oraz ażeby stać się ona mogła podręcznikiem dla tych kobiet doświadczonych i gospodyń wytrawnych, które rozumieją potrzebę urozmaicenia kuchni domowej.
Nie ma bowiem nic gorszego w kuchni jak jednostajność, która nieraz jest powodem wstrętu i przesytu. Mając to na uwadze, do potraw ogólnie znanych dodałam istotną liczbę przepisów gustownych, wskazując nadto przy każdej potrawie sposób jej podawania.
Bo jak najatrakcyjniejsza kobieta przez strój nieodpowiedni i niegustowny ujmuje sobie powabu, tak też najsmaczniejsza potrawa traci na wartości, gdy podaje się ją w niestosownym garniturze lub sosie..." M.
Norkowska Tom I-liczne tablice, zawierająca 1249 przepisów gospodarskich, z uwzględnieniem kuchni jarskiej. Podział i rozpoznawanie mięsa, korzystne rady, sosy, zupy (ciepłe, zimne, postne), dodatki do zup; ciasta do pasztetów i pasztety, ryby i raki, ryby morskie, wołowina, biszkopty, pączki i faworki, kremy, galarety i wszystko czego dusza zapragnie.