Wege kuchnia zwyciężczyni trzeciej edycji MasterChefa! Dominika Wójciak, pasjonatka kulinarnych podróży po świecie i miłośniczka eksperymentów w kuchni, swoją książkę podzieliła na warzywne rozdziały: od buraka i ziemniaka, przez rabarbar i bób po dynię, fasolę i cukinię.
Wybierz warzywo i zacznij działać w kuchni! Sezonowo, lokalnie, a z zasady smacznie! Od wydawcy: To książka dla tych, którzy chcą do końca użyć dostatek sezonowych warzyw i szukają nowych pomysłów na ich użycie w swojej kuchni.
Na talerzach Dominiki buraki łączą się z jeżynami, a biała kapusta z masłem orzechowym, marchewka trafia do chłodnika z pomarańczą, rabarbar staje się nowym bohaterem klasycznego angielskiego deseru beżowego, a botwinka - curry z bakłażanem.
Wypróbuj nowe zaskakujące przepisy na potrawy z poprawnie ci znanych warzyw. Dominika Wójciak stosujeprzystępne komponenty i komponuje z nich oryginalne smaki, okraszając je odrobiną kulinarnego szaleństwa.
Daj się uwieść jej warzywnym deserom i słodkim śniadaniom, zasmakuj w aromatycznych sosach, kremowych zupach i chrupiących kanapkach. Skosztuj ryżu na mleku z marchewką i kardamonem albo rabarbarowego tiramisu.
Poczęstuj rodzinę chlebem bananowo-cukiniowym i chałwową owsianką z dynią. Zaproś przyjaciół na łazanki z kiszoną kapustą w curry, pizzę z kalafiora lub pieczone ziemniaki. Poznaj smak burgerów z fasoli, buraka po burgundzku i hummusu z bobem.
Poczuj prawdziwą radość gotowania i ogromną przyjemność jedzenia! Powyższy opis pochodzi od wydawcy.