Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i stosowania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań ze starych rosyjskich zielników i współczesne przepisy wykorzystania oleju lnianego, a także dane o zawartych w nim substancjach czynnych.
Olej lniany to: niedoceniane źródło kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, remedium na podwyższony cholesterol, nadciśnienie, problemy z opornością i choroby układu nerwowego, niezastąpiony w zdrowej kuchni.
Iwan Nieumywakin zajmuje się kolejnym prostym środkiem leczniczym. Tym razem opowiada o prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego i siemienia, z którego się go tłoczy. Ich cenne cechy w pełni potwierdzają równocześnie wielowiekowe doświadczenie medycyny ludowej, jak i współczesna nauka.
Len używano od wieków na terenach słowiańskich nie tylko do produkcji odzieży. Fenomen oleju lnianego związany jest pomiędzy innymi z tym, że dysponuje on jedną z największych zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 spomiędzy wszystkich roślin oleistych.
dzięki czemu może być używany jako tanie ich źródło i genialny środek do wzmacniania zdrowia i odporności dzieci i dorosłych. A przecież to nie jedyne substancje wchodzące w jego skład. Książka omawia wykorzystania oleju lnianego w profilaktyce i leczeniu cukrzycy, chorób damskich, stanów zapalnych skóry i stawów i nowotworów, stwardnienia rozsianego i chorób sercowo-naczyniowych.
Oprócz tego poznasz przepisy na zastosowanie oleju lnianego w kuchni. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.