Jest to pierwsze wydanie poradnika, przygotowanego przez doświadczoną technolog żywienia i dietetyczkę. Książka mieści informacje o 100 popularnych roślinach powszechnie używanych w kuchni. Autorka opisuje owoce krajowe i egzotyczne, warzywa, zioła lecznicze i przyprawy, które odgrywają widoczną rolę w żywieniu człowieka i posiadają wpływ na jego zdrowie (niektóre z nich przeciwdziałają powstawaniu chorób albo wspomagają ich leczenie).
Nie zapomina również o używkach, takich jak: kawa, herbata, kakao. Książka posiada też ponad 900 przepisów na smaczne potrawy: zupy, dania główne, przystawki, sałatki, ciasta, desery, napoje, nalewki i konfitury pochodzące z kuchni polskiej i rozmaitych krajów świata.
A w tabelkach są zebrane dane o zawartości części odżywczych w zróżnicowanych roślinach i przetworach, a także zalecane normy żywieniowe.