Bushcraft oznacza umiejętność radzenia sobie bez obszerniejszego trudu na łonie natury. Przydaje się niezależnie od tego, czy chodzi o rekreacyjny weekendowy wyjazd, czy również o sytuację awaryjną, kiedy trzeba walczyć o przetrwanie. Jedną z ważniejszych kwestii jest dostęp do pożywienia. Co prawda można wytrzymać bez posiłku dzień albo dwa, jednak lepszym pomysłem jest pożywić się jadalnymi roślinami, które można przyrządzić przy pomocy kilku prostych narzędzi. Jeszcze ważniejsza jest wiedza o tym, jak pozyskać wodę, którą można bezpiecznie pić.
Oto przewodnik po sprzęcie, technikach i produktach, które są konieczne do przygotowania pożywienia w dziczy. Opisano w nim, jak na łonie natury zapewnić sobie smaczne i pożywne posiłki i dzięki czemu lepiej docenić każdą chwilę spędzoną z dala od cywilizacji. Omówiono chyba każdy aspekt tego zagadnienia: od koniecznego ekwipunku i prowiantu, poprzez techniki wytwarzania potrzebnych narzędzi w dziczy i odnajdywanie pożywienia na łonie natury, po metody gotowania w sytuacjach arcytrudnych, gdy do dyspozycji pozostaje kilka przedmiotów i własna pomysłowość. Znalazły się tu ponadto podpowiedzi, w jaki sposób gromadzić, konserwować i przechowywać znalezioną żywność. Wyjątkowo niebanalnym uzupełnieniem tych wskazówek są przepisy, które warto wypróbować podczas własnych wędrówek po dziczy.
W książce:
- jaki ekwipunek, narzędzia i prowiant warto zabrać na wyprawę,
- jak zapewnić sobie wodę zdatną do picia,
- jak gotować na łonie natury bez kuchenki turystycznej,
- skąd brać żywność w dziczy,
- które rośliny zbierać i jak przygotowywać z nich posiłki.