Co to znaczy jadać w królewskim stylu? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najistotniej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się publicznie zajadać, żeby nie narażać się na pośmiewisko? Jeśli fascynuje cię kuchnia dawnych wieków, ciekawi to, co jadali wielcy ludzie i w jaki sposób kultura jedzenia kształtowała obyczaje danej epoki – zapraszam cię w podróż po historii widzianej od kuchni.
Obiecuję, że będzie to podróż barwna, zagadkowa – i ze smakiem! W książce, poza inspirującymi opisami zwyczajów wielkich ludzi, odszukasz: nieszablonowe, niebanalne i możliwe do wykonania w każdej kuchni przepisy pochodzące z opisywanej epoki.
Przepisy te przygotowaliśmy ponadto w formie uwspółcześnionej i w specjalnie opracowanych wersjach wegańskich. Mamy nadzieję, iż zachęcą do eksperymentowania i prób odtworzenia potraw jadanych poprzez koronowane głowy, papieży czy prezydentów.
Jeśli zastanawiasz się, jak naprawdę smakowały średniowieczne polskie wypieki, renesansowe przysmaki kuchni włoskiej i francuskiej, bliskowschodnie desery, flagowe dania sarmackiej kuchni, rosyjskie potrawy godne carskiego stołu, a nawet „kryzysowe menu" amerykańskiego prezydenta, teraz masz okazję tchnąć nowe życie w dawne i często zapomniane przepisy.
Podejmij gości królewską kuchnią minionych epok. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.