Książka Mirosława Jaskulskiego Piwo, flaki garnuszkowe, petersburskie bliny i kawior astrachański, czyli z dziejów gastronomii łódzkiej do 1918 r. Jest unikatowa, ponieważ po raz pierwszy w jednej publikacji przestawiona została szczegółowa historia gastronomii łódzkiej.
Autor podzielił książkę na trzy części: Gastronomia w okresie przedrozbiorowym, Szynkarstwo łódzkie w pierwszej połowie XIX wieku, Gastronomia łódzka na przełomie XIX i XX wieku. Mirosław Jaskulski w dostępny i ciekawy sposób omawia zmiany, które na przestrzeni lat zachodziły w łódzkich karczmach, np.
stosunek do klienta, zawartość menu, warunki sanitarne. Przedstawione zostały także osoby związane z gastronomią. Autor przygotował ich szczegółowy spis, znajdujący się na końcu książki. Nie brakuje również ciekawostek, część z nich niewątpliwie zaskoczy czytelnika, jak np.
śniadaniowe menu w lokalu,,Rektyfikacji Warszawskiej" (ul. Piotrkowska 10) z października 1898 roku: poniedziałek - żur na kiełbasie z ziemniakami (barszcz polski), wtorek - kołduny litewskie na bulionie, środa - golonka z grochem purée, czwartek i niedziela - flaki garnuszkowe z grzankami, piątek - ryba po żydowsku i pierogi leniwe, sobota - pierożki z mięsem.
nieszablonowe fotografie, dopełniające całości, pozwolą czytelnikom przenieść się w czasie. Przeszłość została zatrzymana na czarno-białych fotografiach. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.