Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak – znana z drakońskich diet – Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem?
Poznaj wielką historię od kuchni!
Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swymi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na zarys uchodziły za przysmak żeński. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać.
Jan III Sobieski nieraz widywany był ze swym kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, ale także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania – z ukochaną żoną… w wannie.
Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Żeby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura.
Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Demonstruje kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania". Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań.
Od przeciętniewiecza po dziś dzień.
Tytuł Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze Autor Wika Filipowicz Wydawnictwo Znak Horyzont EAN 9788324056811 ISBN 9788324056811 Kategoria Historia\Historia Powszechna ilość stron 448 Format 13.5x20.8x3.4 cm Rok wydania 2020 Oprawa Miękka Wydanie 1 Waga 0.47 kg