Kamień solny z metalowym uchwytem - nowość z podnóża Himalajów! Specyfikacja: Długość: około 30 cm Szerokość: około 20 cm Wysokość: około 3 cm Waga: około 4 kg Sól himalajska: Blok solny himalajski to prawdopodobnie najlepsza i najzdrowsza metoda smażenia od czasów wynalezienia grilla!
wydobywana w Pakistanie sól himalajska wyróżnia się swoją szczególną, oryginalną różową barwą w kilkudziesięciu odcieniach. Co jednak najważniejsze - mieści w sobie ponad 80 naturalnych pierwiastków i minerałów!
Do czego służy blok solny himalajski? Na bloku solnym (płycie) mogą być serwowane równocześnie warzywa jak i mięsa czy ryby,Blok solny może posłużyć jako deska do krojenia na której przygotują Państwo danie,Grillowanie, smażenie - płyta solna może zostać rozgrzana nawet do 400 poziomów Celsiusza - podczas smażenia uzyskamy jedyny i unikalny "soczysty" smak Waszych potraw!Mrożenie - blok solny może być także stosowany jako tzw.
„płyta chłodna", która świetnie stanie na wysokości zadania do podania np. Sushi, czy lodów. Jak dbać o blok solny? Sól himalajska jest naturalnie anty-drobnoustrojowa i tym samym nie wymaga żadnych szczególnych form czyszczenia.
Należy jednak przemywać ją wodą (bez detergentów), po czym precyzyjnie wytrzeć przy pomocy ręcznika papierowego. UWAGA!!! odcień i forma każdej płyty są niepowtarzalne i mogą zmieniać się podczas podgrzewania. Podczas kolejnych wykorzystać mogą powstawać depresje powierzchniowe, a także ewentualne skruszenia, czy pęknięcia, które doprowadzą z czasem do kompletnego zużycia.
w przypadku zużycia płyty można ją całą skruszyć użyć jako sól przyprawową do Waszych dań:)