Tajine jest słynnym marokańskim naczyniem, genialnym do gotowania mięsa z warzywami na wolnym ogniu. Przy jego użyciu ujawnia się genialny, unikalny smak potraw. Tajemnica smaku uwalnianego przez Tajine jest w jego pokrywie, która zagwarantuje zupełnie inną cyrkulacje powietrza i przepływ temperatury niż naczynia z płaską pokrywą.
Wysoki i masywny stożek pokrywy ściśle przylega do krawędzi misy, a tym samym utrzymuje gorącą parę we wnętrzu garnka. Przez to Twoje dania duszą się powoli we własnym soku, zachowując wszystkie składniki odżywcze i wyciągając oryginalny, pełen czułości smak.
Tylko Tajine pozwala przygotować naprawdę soczyste mięso, nasycone pysznym sokiem z warzyw i aromatycznych ziół. - Garnek stworzony z żeliwa - Pokrywa produkowana z ceramiki wytrzymałej na wysokie temperatury - nadaje się do użytkowania w piekarniku i na wszystkich rodzajach kuchenek także indukcyjnych.
rozmiary garnka: 22 x 7cm kompletna wysokość naczynia z pokrywą: 25cm Naczynie pasuje do linii naczyń Moonlight Edition Tadżin z kurczaka z konserwowymi cytrynami i oliwkami elementy liczba porcji: 6 2 łyżki oliwy z oliwek 2 cebule, posiekane 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku 2 łyżeczki mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 6 filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w dużą kostkę 150 g zielonych oliwek bez pestek 2 cytryny konserwowe, pokrojone na kliny pieprz do smaku 50 g posiekanej świeżej kolendry Sposób przygotowania Przygotowanie: 20min.
› Gotowanie: 1godz.30min. › Gotowe w: 1godz.50min. W brytfance rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie. Wmieszać przyprawy, kurczaka, oliwki i cytrynę. Oprószyć pieprzem. Dodać 150 ml wody i dusić na małym ogniu przez 1,5 godziny.
Spróbować i w razie potrzeby doprawić. Podawać na ciepło z kaszą kuskus lub ze świeżym chlebem. Tymiankowe tadżin z kurczaka składniki liczba porcji: 3 1 łyżka oliwy lub ghee 1 szalotka, pokrojona 3-4 ząbki czosnku 1 pierś z kurczaka (podwójna) 1 obszerna zielona papryka 1/2 pęczka świeżego tymianku 1 łyżka ras-el-hanout sól pieprz 1/2 cytryny (opcjonalnie) Sposób przygotowania Przygotowanie: 20min.
› Gotowanie: 30min. › Gotowe w: 50min. Przygotować szerokie gliniane naczynie tajine (średnica ok. 30 cm), rozprowadzić na dnie oliwę lub ghee. Rozgrzać. Na rozgrzany tłuszcz wsypać pokrojoną szalotkę, nie musi być niezwykle drobno pokrojona.
Chwilę podsmażyć, do cebuli dodać czosnek (wyciśnięty albo pokrojony). Pokroić mięso w obszerniejszą kostkę, dodać do cebuli. Zakryć tajine, chwilę pogotować. W tym czasie pokroić paprykę na wielkie kawałki i posiekać tymianek, wrzucić do mięsa, wymieszać, posolić, dodać ras-el-hanut.
Dusić razem pod przykryciem ok. 20 minut, do miękkości mięsa i papryki. W miarę zapotrzebowania dolać nieco wody, żeby mięso nie przywarło do dna. Na koniec spróbować, ewentualnie doprawić według gustu. Rada przeważnie w naczyniu kreuje się wystarczająco dużo sosu, czasem jednak wyparowuje, zwłaszcza gdy ogień jest zbyt wielki, tak że trzeba kontrolować, żeby nie przypalić.
Można dodać do duszenia ok. Pół cytryny pokrojonej na cząstki, lecz nie za dużo, aby potrawa nie była zbyt kwaśna. Podawać z kuskusem, bulgurem, pitą albo po prostu z pieczywem. Lekkie tadżin z jagnięciną i śliwkami elementy ilość porcji: 6 1 kg łopatki jagnięcej pokrojonej w dużą kostkę 3 łyżki oliwy z oliwek 3 szerokie cebule pokrojone na ćwiartki 3 rzepy pokrojone w kostkę 3 marchewki pokrojone w plasterki 4 pomidory, posiekane 1 szczypta pieprzu cayenne sól i pieprz do smaku 200 g suszonych śliwek Sposób przygotowania Przygotowanie: 15min.
› Gotowanie: 2godz. › Gotowe w: 2godz.15min. Jagnięcinę podsmażyć na oliwie, na wielkim ogniu w brytfance lub w garnku o grubym dnie. Dodać warzywa i pieprz cayenne. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać szklankę wody, przykryć i dusić na niepokaźnym ogniu poprzez godzinę.
Wmieszać śliwki i jeśli potrawa jest zbyt sucha, dolać więcej wody. Gotować jeszcze przez godzinę.