Szynkowar stalowy na 1,5 kg mięsa + garnek z koszem 4l. Umożliwi łatwe wyjęcie szynkowara z garnka. Na dodatek w komplecie termometr kucharski i 20 szt. Worków Trzyczęściowy garnek do gotowania nadaje się na dodatek do gotowania szparagów, makaronu czy pierogów.
ma trójwarstwowe dno, dzięki któremu potrawy gotują się ekspresowo i długo trzymają ciepło przystosowany do kuchenek indukcyjnych. - Garnek 16 x 21 cm poj.4,2L - Sito/Durszlak 14,5 x 18,5cm z rączką poj.3,5L - Pokrywka szklana z uchwytem Można stosować go do wszelkich rodzajów kuchni: gazowych, elektrycznych, płyt ceramicznych i halogenowych oraz indukcyjnych.
Garnki wytworzone są z wysokiej jakości stali rdzoodpornej 18/10. Szynkowar pozwala na przygotowanie do 1,5 kg wyrobu mięsnego jednorazowo. Z boku szynkowara znajduje się gniazdo z otworem umożliwiającym bezpośredni pomiar temperatury wsadu mięsnego.
Służy do tego konkretnie produkowany termometr ze stali nierdzewnej. Specjalna podziałka dokładnie wskazuje świetna temperaturę pieczenia drobiu, wieprzowiny, cielęciny, jagnięciny, a także wołowiny. Zakres temperatur 0°C - +120°C.
zestaw gromadzi także woreczki foliowe 16x32cm, w opakowaniu 20 szt. Wykorzystanie woreczków upraszcza wkładanie mięsa do pojemnika jak dodatkowo wyjmowanie gotowego już wyrobu mięsnego. Artykuł w całości wykonany z PE, dopuszczony do kontaktu z żywnością.
Grubość folii 0,04mm. Wymiary szynkowaru: Średnica: 12 cm Wysokość: 21 cm wymiary woreczków: Szerokość: 16 cm Wysokość: 32 cm Przepisy: Szynka z szynkowara Czosnek, liście laurowe, kolendrę, ziarenka pieprzu i ziele angielskie włożyć do garnka, wlać 1 litr wody, zagotować.
Zdjąć z ognia, wymieszać z solą, ostudzić. Umyte mięso osuszyć, pokroić na kawałki, włożyć do zimnej marynaty, przykryć i włożyć do lodówki na 1-2 dni. Następnie wyjąć z marynaty, osuszyć i 1/4 mięsa zmielić w maszynce.
Dodać żelatynę, doprawić do smaku mielonym pieprzem i precyzyjnie wyrobić. Mięso przełożyć do woreczka, szczelnie zawiązać i włożyć do szynkowara, zamknąć. Szynkowar włożyć do garnka z zimną wodą, podgrzać do temp 85-90 poziomów i parzyć około 2 godziny.
Następnie szynkowar wyjąć z wrzątku, schłodzić w zimnej wodzie i odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Schab z szynkowara Do garnka wlewamy 250 ml wody dodajemy liście laurowe,pieprz w ziarenkach,kminek i ziele angielskie zagotować ograniczyć ogien i gotować po przykryciem około10-15 minut,trochę wody się wygotuje ale to nie szkodzi tak ma być.Marynatę studzimy pod przykryciem.
Schab myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem.Zimną marynatę przelewamy przez sitko do wody dodajemy sół peklową cukier puder,żelatynę i roztarty majeranek mieszamy. Mięso wkładamy do naczynia szklanego zalewamy marynatą nakrywamy pokrywką i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia do szynkowara wkładamy woreczek dajemy zamarynowany schab zamykamy woreczek i szynkowar,który wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 48 godzinach do pokaźnego garnka wlewamy wodę wstawiamy szynkowar i parzymy mięso około 80 st C poprzez około 2 godziny.Ja dodatkowo muszę obserwować bo do szynkowara nie ma termometru.
Jak minie ten czas szynkowar chłodzę pod zimną wodą i wstawiam do lodówki na całą noc żeby wędlina należycie zastygła. Następnie wyjmuję woreczek z szynkowara i mamy gotową domową wędlinkę Boczek rolowany elementy: ok.
1,5 kg boczku surowego sól, pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej 3-4 ząbki czosnku sól, pierz do smaku ewentualnie wg. Uznania gotowa marynata kupiona w sklepie lub sól peklowa przygotowanie: Mięso umyć, potłuc, natrzeć przyprawami i dwoma ząbkami roztartego czosnku.
Przechować w lodówce 1-2 doby. Po wyjęciu mięso wymasować. Czym dłużej będzie wyrabiane tym będzie bardziej miękkie i smaczniejsze. Przygotowany boczek posypać dwoma ząbkami posiekanego czosnku, drobno posiekaną papryką, pieczarkami lub marynowana śliwką itp.
Mięso zrolować. Do szynkowara włożyć wypychacz (dopełniające dno z uchwytami do wydobywania). Następnie włożyć przygotowane mięso. Założyć płytkę dociskową, sprężynę i blokadę. Tak przygotowany szynkowar włożyć do garnka z wrzącą wodą.
Poziom wody musi być 1-2 cm. Wyższy niżeli poziom wsadu w szynkowarze. Jeżeli woda wyparuje uzupełniamy gorącą wodą. Gotujemy 2,5 - 3godziny w temperaturze ok.90 poziomów Celsjusza. Po wyjęciu z kąpieli wodnej szynkowar razem z wsadem mięsnym skrupulatnie wystudzić.
Przy wyjmowaniu gotowego towaru postępujemy precyzyjnie odwrotnie. Zdjąć blokadę, sprężynę, płytkę dociskową i przy pomocy rączki wyciągnąć gotowy wyrób razem z dodatkowym dnem (wypychaczem). Jeżeli jest problem z wyjęciem towaru, należy na chwilę szynkowar zanurzyć w ciepłej wodzie.
Mielonka faszerowana jajkiem elementy: ok. 1,3 kg mięsa mielonego (należycie widziane mięso grubo mielone) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku sól, pierz do smaku według uznania można dodać np. Majeranek, ziele angielskie, kminek itp.
przygotowanie: Wszystkie składniki skrupulatnie wymieszać. Im dłużej będzie mieszane - wyrabiane tym będzie smaczniejsze. Do szynkowara włożyć wypychacz (dopełniające dno z uchwytami do wydobywania). Następnie włożyć przygotowane mięso,w którym możemy zanurzyć gotowane kurze albo przepiórcze jajka, pieczarki, grzyby suszone lub ulubione warzywa np.
kawałki papryki, pomidora,cebuli itp. Wypełnić 3/4 wysokości szynkowara. Zakładamy płytkę dociskową,dłuższą sprężynę i blokadę. Tak przygotowany szynkowar wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Poziom wody musi być 1-2 cm wyższy niż poziom wsadu w szynkowarze.
Jeżeli woda wyparuje uzupełniamy gorącą wodą. Gotujemy 1godzinę 45 minut w temperaturze ok.90 poziomów Celsjusza. Po wyjęciu z kąpieli wodnej szynkowar razem z wsadem mięsnym precyzyjnie wystudzić. Przy wyjmowaniu gotowego artykułu postępujemy starannie odwrotnie.
Zdjąć blokadę, sprężynę, płytkę dociskową i za pomocą rączki wyciągnąć gotowy wyrób razem z dodatkowym dnem (wypychaczem). Jeżeli jest problem z wyjęciem produktu, należy na chwilę szynkowar zanurzyć w ciepłej wodzie.
Schab ze śliwkami z szynkowaru Długim nożem zrobić otwór na wylot w schabie, a następnie nawpychać do niech suszone śliwki. Oliwę wymieszać z octem winnym oraz resztą przypraw i w tak przygotowanej marynacie obtoczyć schab i włożyć do szynkowaru, a następnie odstawić do lodówki na 24h.
Po tym czasie na dno garnka wyłożyć ściereczkę i wlać gorącą wodę, do której włożyć szynkowar, tak żeby woda była 1cm poniżej brzegów szynkowara. Zaparzać na drobnym ogniu 60 min utrzymując temperaturę mięsa na poziomie 85 st.
Po tym czasie szynkowar pozostawić w tej wodzie do wystudzenia, a następnie włożyć go do lodówki na 24h. Gotową wędlinę pokroić w plastry i podawać z pieczywem.