O whisky napisano niemało książek, lecz Whisky. Leksykon smakosza to pozycja wyjątkowa. W ergonomiczny sposób opisuje whisky słodową – ręcznie wykonaną, najszlachetniejszą spomiędzy różnych rodzajów tego trunku.
David Wishart wprowadza autorski system klasyfikacji oparty na profilu smakowym, według którego każdej whisky nadaje się punktację w 12 podstawowych rozmiarach aromatu i smaku. Opisuje profile i nuty smakowe ponad 100przystępnych whisky słodowych, pomagając w wyborze napoju adekwatnego na daną okazję. także ponad 100 wartych uwagi gorzelni whisky słodowych. Kiedy bowiem pochłonie Cię pasja do whisky, zapragniesz odwiedzać ulubione destylarnie, spotykać się z pracującymi tam ludźmi i próbować trunków z wyselekcjonowanych beczek!
świeże wydanie to:
• przegląd najważniejszych whisky słodowych,
• prezentacja destylarni z całej sporej Brytanii i Irlandii – nie tylko ze Szkocji,
• dane zweryfikowane przez przedstawicieli branży whisky.