Pieczywo Siostry Marii to kolejna z linii książka, tym razem z przepisami na wspaniałe bułki, bułeczki i chleby, w tym na pieczywo bezglutenowe.
Zaczynamy od opisów podstawowych rodzajów mąki, drożdży i zakwasu, poznajemy ich atrybuty, formy i możliwości użycia w kuchni. Wyposażeni w tę wiedzę możemy wziąć się do samodzielnego wyrobu pieczywa, mamy do wyboru 80 receptur na bagietki, bułki, bułeczki czy rogale, ponad 50 rodzajów chleba oraz osobny rozdział z ponad 20 pomysłami na pieczywo bezglutenowe.
Zamieszczone w książce przepisy wymagają wprawdzie niekiedy cierpliwości, ale są nieskomplikowane i, jak gwarantuje autorka, „efekt końcowy i możliwość delektowania się własnoręcznie upieczonym chlebem z całą pewnością zrekompensują poświęcony na to czas".
-------
Książki kulinarne Siostry Marii to elegancko wydana linia bogato ilustrowanych tematycznych poradników. Każda część poświęcona jest innego typu potrawom – mięsnym, jarskim, rybnym czy warzywnym, osobne tomy zawierają przepisy na dania z makaronem, ziemniakami czy potrawy z grilla.
Tak bogaty i zróżnicowany zestaw przepisów łączy to, że nie wymagają one specjalnych umiejętności kulinarnych, a większość dań można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki starannym wskazówkom siostry Marii i dołączonym do nich ładnym zdjęciom bez trudu uda się przyrządzić każdą potrawę.
Kolejne części serii nie tylko tworzą kompendium wiedzy kulinarnej, lecz układają się na kuchennej półce w elitarną linię – to gratka dla miłośników prawidłowej kuchni i prawidłowej książki!
Przepis na bagietki z nadzieniem czosnkowym
składniki:
Ciasto
• 3½ szklanki mąki pszennej,
• 50 ml ciepłej wody,
• 1 szklanka ciepłego mleka,
• 1 łyżeczka soli,
• 2 łyżeczki cukru,
• 10 g suszonych drożdży.
Nadzienie
• ⅓ kostki masła,
• 5–6 ząbków czosnku,
• ewentualnie 1 łyżka posiekanych dowolnych ziół (natka pietruszki, kolendra, koperek).
Wykonanie bagietki z nadzieniem czosnkowym
Ciepłe mleko wymieszać z cukrem i rozpuścić w nim drożdże. Do miski wsypać mąkę, dodać soli, wlać mleko z drożdżami i wodę, wymieszać. Ciasto zagniatać, aż stanie się gładkie, elastyczne i przestanie kleić się do dłoni. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Podzielić na cztery części i z każdej utoczyć wałek długości i grubości bagietki. Bagietki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie: miękkie masło utrzeć z czosnkiem przeciśniętym poprzez praskę i posiekanymi ziołami. W bagietkach porobić nacięcia i w każde włożyć po łyżeczce nadzienia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C, aż bagietki się zrumienią (około 15 minut).