Dla większości z nas kuchnia rosyjska może kojarzyć się na ogół z daniami takimi, jak bliny, pielmieni czy ruskie pierogi. Jednak w tak rozległym kraju jak Rosja zasobność wszystkich potraw jest znacznie pokaźniejsze niż krążące o tej kuchni schematy. Główną rolę na rosyjskim stole odgrywają dwie potrawy, o których mówi słynne przysłowie: "szczi i kasza - żywicielki nasze". Pierwsza z nich to zupa jarzynowa, najczęściej z kapustą jako głównym komponentyem. Kasza natomiast wchodzi w skład wielu farszów albo stanowi podstawę dań takich, jak słynna kasza guriewska. Legenda mówi, że minister finansów carskiej Rosji przygotował to danie dla uczczenia zwycięstwa nad Napoleonem.
Dużą rolę w rosyjskiej kuchni odgrywają też potrawy mączne, jak nawet wspomniane wyżej bliny, pierogi czy piel mieni. Są one podobne do naszych racuchów i pierogów. Obowiązkowo na stole naszych wschodnich sąsiadów musi znaleźć się ciemne pieczywo.
Czymże jednak byłaby ta kuchnia bez tradycyjnych zup, takich jak wspomniana szczi oraz soljanka i ucha - zupa rybna. Rosjanie lubują się także w barszczach, a zupy wyjątkowo niejednokrotnie zaprawiają śmietaną.
znaczny wpływ na kuchnię rosyjską miała historia tego kraju. Kiedy w Rosji nastała moda na przejmowanie kultury z dworów zachodnich, istotnie z Francji, pojawił się znany boeuf Strogonow. Nie mniejszą rolę odegrał też dwór carski, gdzie przyrządzano tak apetyczne danie, jak np. Słodkie omlety carskie. Jednak najbardziej wytworną potrawą rosyjską jest oczywiście czarny i czerwony kawior, zwłaszcza ten pierwszy. Podawany z alkoholami, stanowi luksusową przystawkę, a na świecie nazywany jest "czarnym złotem Rosji".
Rosjanie lubią również jeść tłuste potrawy. Oprócz mięsa ze zwierząt domowych niezwykle cenią sobie dziczyznę. Nawet sałatki robią nieraz z mięsem, lecz zdarzają się ponadto przepisy na sałatki jarskie.
Wielkim bogactwem przepisów cechują się na dodatek ciasta i desery. Cenione w Rosji wypieki to miodowniki, paschy, bezy, watruszki i warenniki. Modne napoje to kwas chlebowy i zbiteń.
Warto dodać też, że Rosjanie lubują się w przeróżnych sosach, często stosując w nich suszone grzyby. Ochoczo przygotowują przetwory owocowe i warzywne. Do smażenia mięs preferują smalec wieprzowy a do pieczenia ciast - masło.
Rosja jako obszerny kraj także w sferze kulinarnej jest przeróżna w zależności od regionu. Są oczywiście potrawy uwielbiane wszędzie, lecz są i specyficzne dania, jak np. Ciasteczka smoleńskie, baby podolskie, pielmieni syberyjskie czy kurczak po kaukasku. Ten fakt nadaje kuchni rosyjskiej kolorytu.
Jeśli do tej pory myśleliście, iż o kuchni rosyjskiej wiecie już dużo, to ta książka otworzy przed wami nieznane dotąd tajemnice kulinarne naszych wschodnich sąsiadów.
SMACZNEGO!