Piąty rozdział siedmiorozdziałowego kompendium wiedzy geograficznej dla maturzystów przedstawione w sposób krystaliczny i ciekawy.
chociaż w geografii szczególnie ważny jest rysunek, to nagrana część opisowa daje duże szanse zapoznania się z motywem niezbędną do egzaminu maturalnego. Z zagadnieniami dotyczącymi obliczeń geograficznych, a także map należy jednak zapoznać się wcześniej, a audiobook traktować w tym przypadku jako powtórzenie.
Spis treści rozdziału piątego:
1. Naturalne czynniki warunkujące rozwój rolnictwa.
2. Pozaprzyrodnicze czynniki warunkujące rozwój rolnictwa.
3. Struktura wykorzystywania ziemi na Świecie.
4. Zróżnicowanie poziomu produkcji rolnej na Świecie.
5. Produkcja roślinna.
6. Produkcja zwierzęca.
7. Rybołówstwo.
8. Leśnictwo i gospodarka leśna.
9. Obszary niedoborów i nadwyżek żywności. Przyczyny głodu.
10. Sposoby zwiększenia produkcji żywności.
11. Transport na Świecie.
12. Turystyka.
13. Bibliografia.
Opracowanie: Adam Sochaczewski, Anna Borowicz, Karolina Wolszczak
Recenzja: Beata Rogoziewicz-Rundo