Doktor Nauk Farmaceutyczych, wieloletni pracownik Katedry Botaniki Farmaceutycznej UJ Collegium Medicum. Autorka kilkunastu prac naukowych publikowanych w międzynarodowych czasopismach, dotyczących badań nad właściwościami grzybów.
W niniejszym opracowaniu, będącym w pewnym sensie podsumowaniem jej doświadczeń, oprócz znacznej dawki mało powszechnie dostępnej wiedzy o grzybach, obala na ogół wszechobecny mit o niewiele znaczącej przydatności grzybów dla organizmu człowieka.1.
WSTĘP 9 2. NAJWAŻNIEJSZE GRUPY FIZJOLOGICZNIE intensywnYCH METABOLITÓW WTÓRNYCH W OWOCNIKACH BASIDIOMYCOTA 15 2.1. Białka, wolne aminokwasy, aminy biogenne, mocznik15 2.2. Benzochinony 19 2.3. Enzymy 20 2.4.
Ergotioneina 21 2.5. Flawonoidy 22 2.6. Izoprenoidy 23 2.7. Kwasy tłuszczowe 30 2.8. Statyny 31 2.9. Sterole i sfingolipidy 33 2.10. Tokoferole 37 2.11. Węglowodany 42 2.12. Witaminy 47 2.13. Związki fenolowe 50 2.14.
Związki indolowe 54 3. PIERWIASTKI 58 4. WYBRANE ANTYBIOTYKI (występujące w grzybach wielkoowocnikowych) 62 5. Atrybuty LECZNICZE WYBRANYCH GATUNKÓW JADALNYCH 66 5.1. Auricularia polytricha (Uszak gęstowłosy) 66 5.
2. Agaricus bisporus (Pieczarka dwuzarodnikowa)69 5. 3. Armillaria mellea (Opieńka miodowa) 71 5. 4. Boletus badius (Podgrzybek brunatny) 77 5. 5. Boletus edulis (Borowik szlachetny) 79 5. 6. Cantharellus cibarius (Pieprznik jadalny) 81 5.
7. Lactarius deliciosus (Mleczaj rydz) 85 5. 8. Leccinum scabrum (Koźlarz babka) 87 5. 9. Lentinula edodes (Twardziak jadalny) 90 5. 10. Macrolepiota procera (Czubajka kania) 95 5. 11. Pleurotus ostreatus (Boczniak ostrygowaty) 98 5.
12. Suillus bovinus (Maślak sitarz) 100 5. 13. Suillus luteus (Maślak zwyczajny) 103 6. PIŚMIENNICTWO 105