Groch żółty połówki- główny komponent zupy polskiej, od zawsze odgrywał w naszej rodzimej kuchni dużą rolę, tak jest i teraz. Zupa polska – to sycąca potrawa, nadzwyczajna na obiad. Cechuje się miłym aromatem, przypominającym zapach klasycznej grochówki,a to za sprawą między innymi: smażonej cebulki oraz suszonej papryki. Z tej mieszanki grochu i warzyw można również przygotować np. Pastę kanapkową, starczy ugotować składniki, zmiksować, przyprawić według upodobania i pasta gotowa.
Zawartość torebki oprócz saszetki z kminkiem wypłukać. Następnie wszystkie składniki oprócz kminku wsypać do garnka, zalać wodą i moczyć przez 3 godziny, kolejno odlać wodę, w której zawartość była moczona i ponownie zalać wodą w proporcji: 4 porcje wody do 1 porcji zupy, dodać kminek z saszetki. Gotować 30 min., od momentu zagotowania.
groch żółty połówki, cebula smażona (82%, olej słonecznikowy 8%), papryka suszona, warzywa suszona (marchew, cebula, pasternak, pietruszka, por), cebula suszona, kminek