Herbata Oolong pochodzi z krajów azjatyckich: Chin, Indii, Tajwanu. Nazywa się ją także herbatą szmaragdową, niebieską, turkusową, smoczą albo ulung. Według chińskiej klasyfikacji zalicza się ją do grupy herbat niebieskich, według polskiej - przede wszystkim do czerwonych. Jej liście są delikatnie poddawane słabej fermentacji. Cykl pozyskiwania Oolong jest nad wyraz trudny, a każdy z jego etapów ma oddzielną nazwę. Początkuje się suszeniem liści na słońcu albo wietrze, a kończy prażeniem. To właśnie dzięki tej ostatniej fazie, tzw. Niebieską herbatę odróżnia od czarnej – jest poprzez to wyraźnie mniej cierpka w smaku i delikatniejsza dla żołądka. Oolong znamionuje także wysoka zawartość tanin i garbników roślinnych. Posiada tylko małe ilości kofeiny. Oolong znamionuje się łagodnym smakiem, o nutach słodkawych, a nawet owocowych.
70 g.