Niektórym wystarcza lniany woreczek do przechowywania chleba inni muszą mieć wypasiony chlebak pasujący do wyglądu kuchni. Na szczęście rynek obfituje w taką liczba różnych chlebaków, ze każdy wyszuka coś dla siebie. Chlebaki są z drewna, drewna kauczukowego, metalu, plastiku, są ceramiczne i bambusowe. Nie będziemy tu opisywać wad i zalet każdego z osobna bo to nie poradnik zakupowy. Tu skupimy się na najciekawszym materiale, nie tak lubianym jak metal czy ceramika. Namawiamy do kupna chlebaka z drewna kauczukowego. Naturalistyczne rozwiązanie pasującego praktycznie do wyglądu każdej kuchni.
Jak zachować długą świeżość chleba?Chlebak z drewna kauczukowego, który dziś tu państwu ukazujemy, posiada zwartą strukturę i spektakularne usłojenie. Oporny na zmienny poziom wilgoci, na wyższe temperatury i na uszkodzenia mechaniczne. Takie drewno nie wymaga impregnacji, ani żadnych dodatkowych zabezpieczeń. Ponadto nie wchodzi w reakcje z żywnością. A jeżeli chcemy jak najdłużej radować się świeżością chleba włóżmy do chlebaka połówkę jabłka ( na dwa dni). I nie przechowujmy chleba w lodówce, tam najszybciej czerstwieje. Chleb doskonale nadaje się do mrożenia. Potem tylko pamiętać o wcześniejszym wyciągnięciu z zamrażalnika. Możemy zostawić na blacie aby odtajał a możemy także skropić wodą i włożyć do piekarnika.