Bestseller „New York Timesa" i „The Washington Post" Stanley Tucci, lubiany aktor i maniak kulinarny, pokazuje czarujący, osobisty pamiętnik swego życia w kuchni i poza nią. Zanim Tucci zdobył sławę dzięki rolom w "Diabeł ubiera się u Prady" czy "Igrzyskach śmierci", a także internetowemu tutorialowi, w którym uczy, jak przyrządzić negroni, wychowywał się w amerykańskiej rodzinie o włoskich korzeniach i co wieczór siadał do rodzinnej kolacji.
Magią tych posiłków podzielił się z czytelnikami w dwóch książkach kulinarnych, a teraz postanowił opowiedzieć historie, które kryją się za jego ulubionymi przepisami. Tucci snuje więc opowieści o dorastaniu w miasteczku w stanie Nowy Jork, o kręceniu poświęconych jedzeniu filmów wielkie otwarcie oraz "Julie i Julia", o zakochaniu przy obiedzie i o gotowaniu dla licznej rodziny.
Smakowity jest każdy kąsek tej gastronomicznej podróży poprzez dobre i złe czasy, rewelacyjne kolacje i przypalone dania. Książka, napisana z charakterystycznym dla Tucciego cierpkim poczuciem humoru, spodoba się każdemu, kto docenia moc posiłku ugotowanego w domu.
"Stanley Tucci dzieli się prywatnym życiem i uwielbieniem dla jedzenia, opowiadając o rodzinie i różnych smakach. Pisze o kanapkach z masłem orzechowym i homarach z Maine, o genialnym negroni i pieczonych ziemniakach po brytyjsku – i zaprasza nas do stołu.
Siadajcie, jeśli macie ochotę na coś do zjedzenia, na drinka, na plotki i dobrą zabawę. Tylko niech wam nie przyjdzie do głowy kroić spaghetti." Yotam Ottolenghi "Smak Stanleya Tucciego od razu trafi do kanonu.
Ta książka jest jak najlepsze włoskie jedzenie – przyciąga, uwodzi i ciągle chcesz więcej. Weź ją do czytania w łóżku, a będziesz śnić o Włochach. A w kuchni będziesz jej używać niejednokrotnie jak rondla i obieraczki do warzyw." Stephen Fry "Tucci to nie tylko wszechstronny aktor i utalentowany pisarz – jego pasja gotowania, podróżowania i życia jest zaraźliwa." Edith G.
Tolchin, „New York Journal of Books" "Zabawna, wzruszająca, fascynująca, osobista i atrakcyjnie napisana." Kate Mosse "Gatunek ludzki ukształtowała relacja z ogniem i pożywieniem, która w unikatowy sposób łączy nas też z nami samymi, naszymi bliskimi i piękną planetą, na której mieszkamy.
Smak to genialna historia opowiedziana przez nadzwyczajnego człowieka, przywołującego wspomnienia związane z jedzeniem. Jest smakowita, wciągająca, zabawna i skłania do refleksji. Odłożycie ją tylko po to,użyć któryś z przepisów i ugotować coś korzystnego." Heston Blumenthal "Nie da się czytać tej książki bez napadów wilczego głodu!" Nigella Lawson "Pyszna opowieść o apetycie, rodzinie i makaronie.
I jeszcze o makaronie. W tych genialnie napisanych wspomnieniach Stanley Tucci, nigdy nie marnotrawiąc poczucia smaku, zaprasza nas do stołu i podaje same dobre rzeczy." Jay Rayner Powyższy opis pochodzi od wydawcy.