Amarulę produkuje się z owoców dziko rosnących maruli. To przeciętnej wielkości rozłożyste drzewo, rosnące w południowej i zachodniej Afryce, znane jest też pod nazwą drzewa słoniowego, ponieważ jego niepokaźne, żółte owoce należą do przysmaków tych zwierząt. Owoce maruli, charakteryzujące się wyjątkowo wysoką zawartością witaminy C, mają smak kwaskowaty. Ich zapach jest dynamiczny, prawie odurzający - niczym terpentyna wymieszana z cytryną i alkoholem. Przede wszystkim się ich nie zrywa, ale zbiera się dojrzałe prosto z ziemi. Owoce te są myte, macerowane, mieszane ze świeżą śmietanką z cukrem i poddawane fermentacji z dodatkiem drożdży. Fermentacja trwa na ogół od 7 do 10 dni w temperaturze od 18° do 20°C.
Amarula w edycji Gold nie jest tak kremowa, jak jej podstawowa wersja, ponieważ podlega podwójnej destylacji. Przedestylowany likier dojrzewa minimum dwa lata w niewielkich dębowych beczkach. W rezultacie uzyskujemy pyszny i aromatyczny trunek z posmakiem musującego soku jabłkowego. Nadzwyczajny do letnich, orzeźwiających drinków, np. Z dodatkiem soku pomarańczowego, lemoniady, piwa imbirowego i lodu.