Jameson – firma z historią
Jameson to bezsprzecznie jedna z największych oraz najistotniej znanych marek whiskey na świecie. Jej historia sięga XVIII wieku. To właśnie wtedy John Jameson postanowił rozpocząć budowę swojego biznesu. Jego gorzelnia nosiła wtedy nazwę Bow Street Distillery i powstała w 1780 roku. Jak się okazało, jej nazwa szybko, bo już trzydzieści lat później, została zmodyfikowana na obecną. Gorzelnia charakteryzowała się obszernym rozmiarem: zajmowała ponad 2 hektary ziemi, a na jej terenach znajdowały się jeszcze tartak, a także kuźnia.
W czasie prohibicji w USA, gdy wstrzymano tam dostawy irlandzkiej whiskey, destylarnia przeżywała trudne chwile. Ówcześni właściciele weszli więc w spółkę z Cork Distilleries Company. W 1971 roku zakład został zamknięty, a produkcja whiskey została przeniesiona z Dublina do New Midleton. Poprzez dużo lat działalności destylarnia zdążyła jednak wypracować niepowtarzalną recepturę, którą stosuje się do produkcji złotego napoju do dzisiaj. W 1975 roku powstała The Midleton Distillery i stała się ona połączeniem trzech firm: John Jameson & Son, The Cork Distilleries Company, a także John Power & Son. Stara destylarnia Jamesona w stolicy Irlandii zaczęła natomiast pełnić rolę muzeum irlandzkiej whiskey, a także centrum dla kupujących.
Potrójnie destylowana whiskey jęczmienna z whiskey zbożową
Jameson to whiskey rodzaju blended cechująca się gładkim i niezawodnym smakiem. Zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami dotyczącymi irlandzkiej whiskey jest ona destylowana trzykrotnie, a gorzelnia Midleton wykorzystuje do tego celu aż siedmiu alembików. Trunek powstaje poprzez zmieszanie potrójnie destylowanej whiskey jęczmiennej z whiskey zbożową, a jego aromat cechuje słodki zapach słodu jęczmiennego z bogatymi nutami masła i delikatnymi akordami dębu.
równocześnie słodowany i niesłodowany jęczmień, jak i inne zboża pełnią bardzo istotną rolę w procesie produkcji whiskey Jameson. Jednak oprócz nich bardzo ważną rolę pełni jeszcze woda – destylarnia czerpie ją z rzeki Dungourney. Gorzelnia mieli jęczmień i słoduje go na miejscu, a od 2012 roku jest on mielony wyłącznie na sucho w młynach młotkowych.
starannie oczyszczone destylaty umieszczane są w przeróżnych beczkach, pomiędzy innymi dębowych i po sherry, co rozszerza złożoność napoju. podczas dojrzewania whiskey (a trwa to co najmniej 3 lata), płyn wychwytuje sporo nut smakowych z beczek. W chwili gdy whiskey słodowa i zbożowa osiągają swój wspaniały wiek i smak, specjalista zwany Master Blenderem miesza je ze sobą. Na samym końcu odbywa się butelkowanie z mocą 40% alkoholu.
Jameson – klasyka doceniona przez krytyków zamknięta w zgrabnym szkle
Jameson jest uznawany za wspaniałą reprezentację w swojej kategorii. Zarówno specjaliści prowadzący markę, jak i gorzelnicy z roku na rok udowadniają, iż każda kolejna odsłona tej whiskey nie ma sobie równych na światowym rynku alkoholi. Irlandzki trunek został nieraz doceniony przez krytyków i zyskał ogromną liczba złotych, metalicznych i brązowych medali. w głównej mierze należy tu wymienić konkursy takie jak: The Irish Whiskey Masters, International Wine & Spirit Competition, San Francisco World Spirits Competition, a także Jim Murray's Whiskey Bible.
Jameson w wersji podstawowej sprzedawany jest w zgrabnej, podłużnej butelce w standardowym kolorze ciemnej zieleni. Ma ona długą szyjkę i zakończona jest bordowym korkiem. Etykieta napoju jest beżowa i pokazuje się bardzo konwencjonalnie. Zdobi ją obfitej wielkości gustowny napis Jameson, a także złote napisy. Mieszczą się na niej takie dane jak: typ whiskey, sposób destylacji i rok rozpoczęcia produkcji.
Uniwersalna i tradycyjna irlandzka whiskey
Jameson to klasyczna i uniwersalna propozycja, która sprawdzi się dla każdego i przy każdej okazji. Jest lekka i pełna, kusi barwą ciepłego złota, a ponadto znamionuje się znakomitym stosunkiem jakości do ceny.
Nos: słodki i miodowy. Wyczuwalne są aromaty marmolady, krówki, ściętej trawy, subtelnych przypraw i wanilii.
Smak: wyczuwalne są nuty kremu waniliowego, orzechów, herbatników, kwiatów i owoców.
Finisz: o średniej długości. Wyczuwalne są przyprawy, a także miód lipowy.
Jameson – dla kogo?
Jameson sprawdzi się jako trunek zarówno dla konesera, jak i dla nowicjusza. Jego esencja jest na tyle gładka, iż nie potrzebuje dodatku w postaci wody. Rewelacyjnie natomiast nadaje się do wielu koktajli, głównie warto wypróbować go w słynnej Irish coffee. Będziewspaniale pasował do piwa imbirowego z kawałkiem limonki czy z tonikiem. Jameson w barach pity jest na dodatek niejednokrotnie jako shot z dodatkami czy choćby z kieliszka w prostej formie.