Czerwone, wytrawne wino włoskie o intensywnym smaku, wyśmienicie pasującym do wielu rodzajów potraw. Powstaje ze dokładnie wyselekcjonowanych gron zbieranych z krzewów Primitivo DOP. Dojrzewa w obfitych beczkach z francuskiego dębu przez minimum 2 lata i finiszuje w amerykańskich barrique.
znamionuje się głęboką rubinową barwą z fioletowymi refleksami. Otwiera się aromatem owoców leśnych, wiśni, śliwki i porzeczki. Niezwykłe pełny zapach z wyczuwalnymi niuansami konfitur oraz dodatkiem płatków fiołków. Na podniebieniu zaskakujące rześkie, z nadzwyczajnie zbudowanymi taninami oraz lekką kwasowością. Finisz ziołowy z akcentem lukrecji.
Wino wyśmienite do zup, makaronów, białego mięsa i lekkich dań głównych, idealne w kuchni śródziemnomorskiej i z warzywami zapiekanymi na kruchym cieście.
W rodzinie Varvaglionich Kosma (Cosimo) jest przedstawicielem już trzeciej generacji, która para się wyrabianiem win. Należy do tych winiarzy, którzy najwyżej cenią wyjątkowość tamtejszych warunków klimatycznych: pokaźne nasłonecznienie, bliskość Morza Śródziemnego i żyzne gleby. Wytwarza zachwycające wina z w głównej mierze regionalnych odmian: negroamaro, primitivo, malvasii i verdeki, którym - pomimo wysokich temperatur, jakie panują w południowych Włoszech - nigdy nie brak świeżości i lekkości. Do swych winnic wprowadził nowoczesne metody produkcji, wykorzystujące - co ważne - odnawialne źródła energii, jednak nie okroił ich przy tym z tego wszelkiego, co południowy temperament ma do zaoferowania: fantazji, śmiałości, energii i siły.
w przypadku zainteresowania solidnym rocznikiem prosimy o kontakt. Etykieta może różnić się nieznacznie od widocznej na zdjęciu.