Polskie piwo klasy ultra premium, będące oszałamiającym przykładem jednego z najmocniejszych piwnych stylów Old Ale. Powstaje z zastosowaniem jasnego słodu żytniego i jęczmiennego, luksusowego chmielu czeskiego Saaz, karmelowego słodu belgijskiego Special B oraz dwóch zróżnicowanych szczepów drożdży. Dokładna selekcja elementów sprawia, że piwo ma pożądaną owocowość, czystość a przy tym moc i wielowymiarowość. Po etapie leżakowania w stalowym zbiorniku piwo dojrzewało przez 2 lata w beczkach po rumie S.B.S. Z Barbados, uzupełniając piwny profil o nuty tropikalnych destylatów.
Każda butelka tego piwa jest nieszablonowa- z uwagi na limitowany nakład (jedynie ok. 750 butelek w 2022 r.) a także na opakowanie- butelki wytwarzane są poprzez wybitna włoska markę, malowane i dekorowane w firmie Dekor Glass, z usług której korzystają takie firmy jak LVMH, Diageo czy Grupa Loreal. Włoskie naturalne korki są sygnowane nazwą browaru.
Piwo jest warzone i leżakowane w browarze Marysieńka, którego początki sięgają XVI wieku i pierwszego Browaru Cystersów na tych ziemiach.
Piwo akcentuje niska beżowa piana o niewielkiej konstrukcji. Kolor napoju jest rubinowa, głęboka, przymglona w niższych temperaturach. W nosie bardzo wyraźne nuty czerwonych owoców- wiśni, czereśni, żurawiny, suszonych owoców, orzechów i ciemnych karmelowych słodów łączących się harmonijnie ze szlachetnymi nutami rumu z Barbados. Wyczuwalne są akcenty melasy, wanilii, kokosa czy choćby lekkich owoców tropikalnych. Pojawiają się również nuty przypieczonej skórki chleba, tostowe, karmelizowanego cukru. W ustach piwo uwodzi karmelową słodowością, przypieczoną skórką chleba, toffee, kokosem, wanilią, melasą z trzciny cukrowej, a także wyjątkowo delikatnym kakao. Zaraz po nich pojawiają się czerwone owoce, suszona morela i owoce tropikalne. Finisz jest delikatnie cierpki od ciemnego słodu, balansuje pomiędzy słodyczą słodu oraz rumu i przywodzi na myśl likier wiśniowy. Piwo pełne, zbalansowane, kojarzy się ze słodkim likierem.
sugerowany foodpairing:
Infinitum Imperial Oldgenialnie spełni oczekiwania z dojrzewającym serem Gouda, z szarpaną wieprzowiną w sosie BBQ, ndują, ananasem, mostkiem wołowym.
Twórcom Infinitum Brewing przyświecał cel stania się nie tylko najlepszym browarem kraftowym na świecieprzede wszystkim stworzenia nowej kategorii alkoholu z pogranicza piwa, wina i whisky. Swoją misję twórcy określili jako podniesienie do klasy ultra premium kategorii piwa, udowodnienie, że piwo może być równie szlachetne jak wiekowy cognac czy wybitna whisky.
Piwo tej kategorii ma swoje DNA, swoją historię a na jego unikatowość wpływa terroir, restrykcyjna selekcja części, sposób leżakowania i najczęściej czas dojrzewania. Unikatowy proces warzenia w połączeniu z wymrażaniem i leżakowaniem w beczkach po najwybitniejszych alkoholach, powoduje, iż piwa Infinitum wyznaczają nowe standardy złożoności aromatów i smaków.
Po kilku latach pracy nad projektem i 15 miesiącach warzenia oraz leżakowania, powstała fachowa kolekacja piwa, pełna nieprzewidzianych smaków i aromatów, wypuszczona na rynek w limitowanej ilości 1500 butelek. Debiutanckie warzenie zdobyło Złoty Medal w najmocniej prestiżowej kategorii w konkursie International Beer Cup w Japonii. Dla producentów nobilitujące odznaczenie stało się potwierdzeniem sensu założonej misji tworzenia nowych kanonów w kategorii piw.