Koniak zarazem potężny i finezyjny, o jego charakterze decydują tradycyjna metoda podwójnej destylacji i długi cykl leżakowania, ale też niezwykleść mieszanki crus de Cognac. Ognista, niemalże mahoniowa kolor o wspaniałej przejrzystości. W aromacie na pierwszym planie nuty owocowe, jaśmin i kwiaty irysa, w tle suszone śliwki i flambirowane brzoskwinie. Sercem każdej kropli jest smak wanilii i czekolady przełamany akcentami porto i suszonych owoców. Finisz rozkwita gałką muszkatołową, cynamonem i nutami cygara.
Dom Meukow powstał w XIX wieku. Założyli go dwaj bracia, Auguste-Christophe i Gustav, pochodzący ze Śląska, których w 1850 roku car Aleksander II wysłał do Francji, aby zabezpieczyli regularne dostawy koniaku dla petersburskiego dworu. Po kilku takich podróżach, w sierpniu 1862 roku, bracia powiększyli swą rolę pośredników i zajęli się dodatkowo produkcją zdobywającego coraz większą popularność alkoholu. W kolejnych dziesięcioleciach marka rozwijała się dynamicznie, zdobywając międzynarodową sławę i powszechne uznanie. Aktualnie koniaki producenta Meukow sprzedaje się w ponad 80 krajach, a sama firma należy do pięciu najwyżej szanowanych na świecie.