Olmeca Altos wykonana w 100% z błękitnej agawy, zbieranej pomiędzy 8 a 12 rokiem kwitnienia. Pocięta na kawałki agawa jest gotowana w celu uzyskania jak największego stężenia cukru, a następnie rozdrabniana i miażdżona, przy pomocy dwutonowego, ręcznie stworzonego kamienia Tahona. Płyn uzyskany w procesie fermentacji poddawany jest podwójnemu procesowi destylacji w miedzianych alembikach. By uzyskać adekwatnyą jakość i zawartość alkoholu, płyn jest podgrzewany w temperaturze od 60 do 90°C.
Olmeca Altos Reposado Gold charakteruzuje się wyjątkowo bogatym aromatem obfitującym w świeże, cytrusowe nuty pomarańczy i grapefruitów z subtelnie słodkim akcentem wanilii i wyczuwalną nutą drzewną. W smaku początkowa słodycz powoli ustępuje finezyjnej nucie tanin i ponownie cytrusów z posmakiem gotowanej agawy. Finisz długi, nad wyraz dobrze zbalansowany.