szczególnie słodkie i skoncentrowane wino deserowe. Pełne aromatów fig, daktyli, rodzynek. Wyszukane, gładkie i finezyjne. Produkowane metodą solera (1918r) z podsuszanych poprzez 21 dni winogron, niewzmacniane. Doskonałe zamiast deseru, do gorzkiej czekolady albo cygara.
Pochodzi z winnicy z długimi tradycjami o nazwie Bodegas Ximénez-Spínola. To butikowa winnica, jedna z najstarszych w Jerez de la Frontera (od 1729r). Specjalizuje się w szczepie Pedro-Ximenez, z którego produkuje wybitne wina. Dzięki wapiennym glebom i wpływom oceanu PX z tej winnicy jest szczególnie najróżniejszy od PX z Montilla Moriles – lżejszy, bardziej stylowy, mniej ziołowy.
Winnica produkuje kilka win – od tradycyjnej sherry Pedro Ximenez, wykonanej metodą solera (1918r), przez sherry Medium (1964) aż po bardzo wytrawne białe wino wyprodukowane w 100% z Pedro-Ximenez. Wina od Ximenez-Spinola znajdują się w najlepszych gwiazdkowych restauracjach świata.
Temperatura podania: 14ºC.