Jedyna na świecie niewzmacniana sherry (17º naturalny poziom alkoholu). Nos pełen utlenionych zapachów drewna. W ustach pełne, genialny balans i integracja alkoholu. Nad wyraz długi finisz.
Półwytrawne wino z subtelnymi przyprawami, wyczuwalnie mineralne, jego smak pozostaje na podniebieniu jeszcze poprzez długi czas po wypiciu.
Pochodzi z winnicy z długimi tradycjami o nazwie Bodegas Ximénez-Spínola. To butikowa winnica, jedna z najstarszych w Jerez de la Frontera (od 1729r). Specjalizuje się w szczepie Pedro Ximenez, z którego produkuje wybitne wina. Dzięki wapiennym glebom i wpływom oceanu, PX z tej winnicy jest niezwykle rozmaity od PX z Montilla Moriles – lżejszy, bardziej wysmakowany, mniej ziołowy.
Winnica produkuje kilka win – od tradycyjnej sherry Pedro Ximenez, produkowanej metodą solera (1918r), poprzez sherry Medium (1964) aż po niezwykle wytrawne białe wino stworzone w 100% z Pedro Ximenez. Wina od Ximenez-Spinola znajdują się w najkorzystniejszych gwiazdkowych restauracjach świata.