Limitowana edycja szkockiej whisky destylowanej ze słodu jęczmiennego z 49,9% zawartości alkoholu. Pochodzi z Pittyvaich, krótko działającej i ekspresowo zamkniętej gorzelni Speyside. Leżakowała w beczkach z amerykańskiego dębu. Na świecie są wyłącznie 5922 indywidualnie numerowane butelki, dostępne wyłącznie w specjalistycznych sklepach.
Pittyvaich jest nietrudny do picia w naturalnym stężeniu, ciekawy charakter, dzięki czemu idealnie nadaje się do picia po kolacji. Korzystnie wyważona, słodko-słona dla nosa i podniebienia. Wyszukany, ostry smak. Gładka, aromatyczna, lekko wysuszająca.
Kolor: żółto-złoty.
zapach: miodowy zapach sfermentowanego słodu z olejem migdałowym. Po chwili staje się bardziej złożony, dochodzą do niego nuty owocowe (ananas, pieczone jabłka, dżem truskawkowy). Później staje się niczym krem waniliowy. Dodanie wody osładza całość, wyczuć można banany z miodem, słód zbożowy, miękkie owoce i cukier jęczmienny.
Smak: zaskakująco łagodny w naturalnym stężeniu, słodki, lekko ochładzający i kwaskowaty. Rozwijając się, staje się ciepły, orzechowy, nadal oleisty i słodowy. Podobnie jest z zapachem. Można go porównać do zielonych jabłek skąpanych w syropie z toffi. W połowie podniebienia jest bardziej maślany, owocowy i cierpki. Zmieszany z wodą staje się cieplejszy, bardziej woskowy. Smak jest słodki i treściwy, przypomina mieszankę suszonych owoców z ostrą kwaskowatością jabłka.
Finisz: średnio długi i rozgrzewający. Finezyjny, cierpki, ziołowy z nutą torfu. Potem wyczuwalny jest miód wrzosowy. Z wodą łagodny, nadal słodki i subtelnie oleisty, zrównoważony lekką goryczką, pikantny i aromatyczny.