Jeden z najstarszych blendów wśród wszelkich szkockich whiskies, tworzony jeszcze w latach 60. XIX wieku i nazwany "The Antiquary" w nawiązaniu do sławnej powieści historycznej Sir Waltera Scotta ("Antykwariusz", wyd. 1816), który był ojcem szkockiego romantyzmu. Unikatowa nie tylko ze względu na typową, wielokątną butelkę, która czerpie otwarcie ze stylu gotyckiego i zdaje się pasować do rekwizytorni powieści grozy, ale także intensywny, bogaty bukiet i złożony smak. Wyszczególniona poprzez Jima Murraya, lubianego krytyka i autora "Whisky Bible", który w 2013 roku przyznał jej szczególnie wysoką ocenę 92/100.
The Antiquary 12 YO składa się z przeszło trzydziestu destylatów, pochodzących z różnorodnych regionów Szkocji. Składają się nań równocześnie whiskies słodowe, jak i zbożowe, zmieszane ze sobą w proporcji 55% do 45%. Przed zblendowaniem najmłodsze leżakowały 12 lat. Jej sercem jest single malt z Tomatin. Kolor: złoto-bursztynowy. Zapach: wyraźny, trwały, intensywny; w pierwszej chwili wydaje się, iż mamy do czynienia z typową, słodką whisky z Highlandów, z czasem pojawiają się również basowe nuty wytrawnej sherry i pikantnych przypraw korzennych. W miarę ogrzewania wyczujemy niuanse owoców cytrusowych, a choćby truskawek. Smak: oleista konsystencja i złożona, słodko-wytrawna struktura; dominują nuty toffi, cukru trzcinowego i rodzynek, w tle torf, smoła, nieco goździka i ziół. Na trzecim planie odrobina cierpkiej dębiny, wanilii i garbowanej skóry. Finisz: taninowy, przypomina smak herbaty oolong lub lapsang. Po dodaniu odrobiny wody zmienia się, łagodnieje i nabiera słodkości; wyczujemy wówczas jaśmin i wanilię.
Jeden z najkorzystniejszych szkockich blendów, w niczym nieustępujący bardzo dobrym single maltom.