trunek ten wpisał się już na karty historii Włoch na tyle silnie, że stał się niemalże narodowym specyfikiem. Sambuca to połączenie mocy alkoholu ze unikalną przyprawą pochodzenie chińskiego, czyli anyżem. Znamionuje się ostrym smakiem,jednocześnie zachowuje korzystny balans oraz krągłość na podniebieniu, pozostawiając miłe, przyprawowe wrażenie w ustach.
Można podawać ją osobno, jako dodatek do nieznacznej czarnej albo komponent wielu koktajli. Uzupełniona o dwa ziarenka kawy, jeszcze bardziej poprawi swój smak i stanie się przeróżna. Znakomita do flambirowania!
Włoska firma Luxardo rozpoczęła swój rozdział w historii wraz z przeprowadzką małżeństwa Girolamo, a także Marii Luxardo do Zary, miasteczka leżącego tuż przy wschodnim wybrzeżu Morza Adriatyckiego. Destylarnia została założona w 1821 roku, dzięki fascynacji do,,Rosolio Maraschino", czyli likieru z wiśni maraschino, wyrabianych w tamtym rejonie od czasów przeciętniewiecza. Po kilku latach działalności marka uzyskała od ówczesnego cesarza Austrii nieszablonowy tytuł,,Privilege", który był najwyższym podziwm dla producentów tradycyjnych wyrobów. Współcześnie producent nadal z dumą podpisuje się łacińskim zdaniem:,,Privilegiata Fabbrica Maraschino Excelsior".