Ten Cabernet ma głęboką czerwoną kolorówę z fioletowymi refleksami. Smak jest świeży i zaokrąglony. Występują aktywne nuty czekolady, malin, czarnej kawy, ciemnych owoców. Efekt końcowy lekko pikantny, z nutą wanilii i goździków.
Winogrona pochodzą z San Bernado, znajdującego się w Dolinie Maipo, gdzie panuje umiarkowany, ciepły klimat śródziemnomorski. Do 15-letniego trunku, winogrona sadzone są na pionowych kratach, z gęstością 5,555 winorośli na hektar. Ziemia posiada materiał organiczny, jej profil składa się ze żwiru, kamienia, piasku i gliny, przez co zagwarantuje rewelacyjne dojrzewanie winorośli. Winnice są wytworzone w pobliżu rzeki Maipo, na wysokości 450 metrów nad poziomem morza.
Ręcznie zbierane winogrona są gniecione, a następnie wstępnie dojrzewają przez 5 dni w temperaturze 8 stopni. Potem dojrzewają w zbiornikach ze stali rdzoodpornej przez 35 dni w temperaturze 28-30 stopni. Po fermentacji, winogrona są poddawane maceracji przez kolejne 10-15 dni, a następnie dojrzewają jeszcze w beczkach z dębu francuskiego (50% nowy dąb) przez okres 18 miesięcy.
Powstałe w ten sposób wino jest nieprzeciętne do szynki, wołowiny z grilla, dziczyzny i dojrzałych serów.