Mięsiste i pełne ciała wino o fenomenalnej, głębokiej strukturze, pachnące dojrzałymi, czarnymi owocami. Grona pochodzą z winnic działających nieustannie co najmniej od 35 lat i zlokalizowanych na wysokości ok. 800-850 m n.p.m. Krzewy rosną na glebach gliniastych i kamiennych.
Maceracja następuje w pojemnikach ze stali rdzoodpornej o obszerności 15 tys. Litrów i zachodzi w kontrolowanej temperaturze. Następnie wino starzone jest 15 miesięcy w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu (trafnie: 60 i 40%), częściowo opalanymi, a przed wypuszczeniem na rynek dodatkowe 8 miesięcy odpoczywa w butelce.
Lambuena Crianza to wino cięższe i bardziej skoncentrowane niż rioja, ale wciąż dość delikatne, z korzystną kwasowością i nad wyraz charakterystycznymi, słodkimi taninami.
Kolor: czysty i klarowny, wiśniowy z rubinowymi refleksami. Zapach: bogaty i intensywny, dominują dojrzałe czarne owoce (porzeczki, jagody, śliwki, czereśnie), wzbogacone niuansami lukrecji, toffi, przypraw korzennych i nut mineralnych. Smak: wino o złożonej strukturze, w ustach pełne i mocno skoncentrowane, łączące owocową soczystość z akcentami mineralnymi i słodszymi tostowymi. Finisz: długi, przyjemny, dębowy i taninowy, słodkawy.
Wino rekomendowane stanowczo do czerwonych mięs i dań z grilla i serów dojrzewających. Pasuje do starzenia w domowej piwniczce co najmniej 7 lat.