Wina Terroir pochodzą z wybranych odcinków najstarszych i najkorzystniejszych pod względem jakości winnic. Ich cykl produkcji wina i starzenie przenosi nas z powrotem do tradycji, lecz z postępowymi akcentami i pozwala uwydatnić cechy szczególne każdej odmiany winogron.
Winogrona są zbierane ręcznie do skrzyń 10-kilogramowych. Następnie są one chłodzone poprzez 48 godzin w 5°C, po czym odbywa się wybór najlepszych owoców, a następnie krótka zimna maceracja w temperaturze 5°C poprzez trzy dni. Temperatura fermentacji oscyluje wokół 28°C, w celu otrzymania wina z wielką ekspresją owoców i o przygładzonej strukturze. Cykl fermentacji trwa od 28 do 30 dni. Następnie wino dojrzewa przez 14 miesięcy w 2000 i 4000-litrowych beczkach produkowanych z Francuskiego dębu.
Kolor: aktywny, ciemnoczerwony, z fioletowymi refleksami.
zapach: świeży i aktywny, owocowy przypominający jeżyny i borówki i pikantne nuty czarnego pieprzu, cynamonu i palonych ziaren kawy.
Smak: owocowy, złożony i długotrwały. Nuty czarnych owoców, przypraw, czekolady, ziemisty smak i trufle, taniny aksamitne i masywne.
Wino polecane do chudego grillowanego mięsa, dojrzałych serów, makaronów z sosami na bazie pomidorów.