Historia sake Gekkeikan sięga 1637 roku, kiedy to Jiemon Okura założył swoją pierwszą wytwórnie sake w słynącym ze źródeł perfekcyjnie czystej wody - Fushimi. Wytwórnia powoli rozrastała się i zyskiwała nowych miłośników, czego zwieńczeniem było okrzyknięcie jej w 1953 roku najpopularniejszą marką Japonii. W odpowiedzi na zapotrzebowania rynku przeszło 20 lat temu pozostała utworzona filia w USA, której misją po dziś dzień jest zadowolenie koneserów sake.
Gekkeikan (tł. Wieniec laurowy) to flagowa sake nie tylko w USA ale i na świecie! zachwyca ziołowym bukietem z lekkim ziemistym posmakiem, a subtelną kwasowość doskonale podkreślają nuty grapefruita.
Sake można podawać równocześnie na ciepło jak i po schłodzeniu, idealnie komponuje się z daniami kuchni japońskiej; owocami morza, tempurą i z potrawami ze świeżych, zielonych warzyw.