W drugiej połowie 1970 roku teren Poggio Rosso obsadzono linią klonów sangiovese i colorino. Aktualnie z najlepszych gron tych odmian produkuje się tę Riserva z dodatkiem odmiany pugnitello począwszy od rocznika 2004.Wino o świeżej głębi i idealnej elegancji było jednym z pierwszych pochodzących z pojedynczej winnicy Chianti Classico. Tworzone w limitowanych ilościach. Dojrzewa 20 miesięcy w 500-litrowych tonneaux i następnie 12 miesięcy w butelce.energiczna rubinowa kolor. Nos z suszoną śliwką, jeżyną i maliną. W smaku wyczuwalne aksamitne taniny i wyważona kwasowość. Wino do długiego przechowywania. Idealne do grilla, dziczyzny i serów twardych typu pecorino.
Nagrody:
93 – Wine Spectator
91 – Wine Enthusiast
3 kieliszki – Gambero Rosso
Highly Recommended - Decanter
Best Value – Decanter