Tequila Herradura jest jednym z najstarszych i najszczególniej uznanych producentów tequili na świecie. Przez ponad 140 lat destylarnia Herradura, zlokalizowana w Amatitán, Jalisco, produkuje najwyższej jakości tequilę.
Tequile reposado leżakują w beczkach dębowych co najmniej 2 miesiące jednak nie dłużej aniżeli rok.
Historia Tequila Herradura sięga 1870 roku, kiedy jej założyciel, Feliciano Romo, zwiedził przedgórze Sierra Madre szukając miejsca dla nowej destylarni tequili. Zauważył wówczas lśniący obiekt w pobliżu Tequila Mountain i stwierdził, że to błyszczy zgubiona końska podkowa. Uznał, iż wróży ona powodzenie i zbudował swoją destylarnię w miejscu znalezienia podkowy. Swoja tequilę nazwał Herradura – co po hiszpańsku znaczy "podkowa", zaś destylarnię – Casa Herradura. Ponad sto lat później Herradura, stworzona w 100% z agawy, nadal jest wiodącą marką ultra-premium w Meksyku.