15-letni rum leżakujący w beczkach z dębów francuskich. Starzony metodą „Solera". Wielokrotnie nagradzany i wyróżniany w trakcie międzynarodowych konkursów. Założycielem destylarni w Santiago de Cuba w 1872 r. Był hiszpański emigrant, który skonsolidujeł sekretną rodzinną recepturę produkcji rumu z metodą selekcjonowania i leżakowania alkoholi- „solera", dostając światowej klasy trunek.
Rum stworzony jest ze sfermentowanej melasy, a następnie starzony w beczkach (z francuskiego dębu, służących wcześniej do przechowywania whisky i bourbona) metodą „solera" (powszechnie stosowaną przy produkcji sherry). Na etykiecie widnieje napis 15 Y.O. – z racji charakterystyki leżakowania systemu „solera", trunek ten nie ma jednak i nie może posiadać 15 lat, jego średni wiek szacuje się według rozmaitych źródeł na od 7 do 12 lat – co wynika z „solaryjnej" arytmetyki, bo praktyka jest tu niezbadana.
Znany ze swojej gładkości, głębi i smaku Ron Matusalem został nagrodzony na międzynarodowych konkursach, m.in. W 1881, 1904 i 1911 r. Obecnie Ron Matusalem wytwarzany jest na Dominikanie, gdzie gleba, klimat i jakość trzciny cukrowej połączone z rodzinną recepturą umożliwiły stworzenie rumu idealnie nawiązującego do „złotych" lat Kuby. Dalsza produkcja rumu na ojczystej ziemi kubańskiej nie była realna ze względu na wybuch Rewolucji Kubańskiej.
Kolor: bursztynowy, z jasnoczerwonymi refleksami.
Zapach: nuty maślane, waniliowe, karmelu, a także skórek cytrusów, aromaty brązowego cukru, toffi, cynamonu i dębu.
Smak: słodkawy, karmelowe nuty przywodzą na myśl syrop klonowy i toffi, później pojawiają się skórka banana, kakao, tytoń, melasa.
Finisz: wytrawny, bezsprzecznie wyczuwalny dąb.
Rum sugerowany do picia samodzielnie albo do koktajli.