Glenkinchie leży na równinach Kinchie Burn niedaleko wsi Pencaitland w hrabstwie East Lothian. Umiejscowiona jest ok. 15 mil od Edynburga pośród pól uprawnych. Nazwa 'Kinchie' pochodzi od przekłamania słowa 'De Quincy', prawego władcy tych ziem.
Gorzelnia założona pozostała ok. 1825 poprzez braci Johna i Georga Ratesów. Zakład pierwotnie nazywał się Milton Distillery. Bracia zmienili nazwę najprawdopodobniej ok. 1837. W roku 1969 destylernia zaprzestała fermentacji własnego słodu, pomieszczenia do tego dedykowane zamieniono zaś na muzeum malt whisky.
firma Glenkinchie była mało znana do 1989, kiedy to United Distillers rozpoczęło kampanię promocyjną towaru w swojej kolekcji Classic Malts of Scotland.
Nowość od roku 2008, wcześniej rozlewano destylat stażony 10 lat.
Whisky niezwykle łagodna, wręcz aksamitna w smaku, o kwiatowym i owocowym aromacie (jabłka, pomarańcze). W smaku wyczuwalne są kremowe i waniliowe aromaty. Znakomita dla wielbicieli whiskey irlandzkiej, a ze względu na swoją łagodność sugerowana dla kobiet.