Białe wytrawne wino z regionu Marlborough, z rocznika 2021, powstające z najszczególniej znamienitego szczepu w tym rejonie- Sauvignon Blanc. Znamionuje się cenioną przez znawców win nowozelandzkich żywiołowością, hojnym aromatem skórki cytryny, owoców kiwi, kwiatów pomarańczy i delikatną nutą melona. Na podniebieniu wino jest pełne miękkości i intensywności, soczyste, harmonijnie kwasowe, o długim orzeźwiającym finiszu.
Sezon wegetacyjny wyróżniała kapryśna pogoda- wiosna była początkowo chłodna, mokra i wietrzna, w okresie kwitnienia winorośli w grudniu temperatury stały się wyższe, kolejne zaś miesiące przyniosły nieprzeciętnie gorące i suche dni, z dużą amplitudą dobową temperatur, co wpłynęło nieprzeciętnie na profil winogron. Na przełomie marca i kwietnia owoce zebrano z sześciu winnic zlokalizowanych w Dolinach Południowych i na równinie Wairau aby jak najpełniej oddać ekspresyjność szczepu Sauvignon Blanc; fermentacja zachodziła wyłącznie w stalowych kadziach. Producenci wina stawiają z zasady na potencjał wyjątkowego terroir i samego szczepu Sauvignon Blanc, swoją rolę postrzegają w decyzji o porze zbiorów i później jedynie znikomej ingerencji w procesy fermentacji- tak, żeby w winach Crowded House odzwierciedlić z zasady naturę samego szczepu, jego czystość i ekspresyjność, nie zaś ambicje winemakera. Wino będzie nieprzeciętnie pasować do twardych serów, dań z owocami morza, chrupkich sałat z ziołowym dressingiem.